BFO14: Typhoon

Swingende nummers en momenten van bezinning

Tekst: Marcus Siebes / beeld: André Scholten ,

Het is een mengelmoes wat Typhoon met zijn muziek maakt. Het swingt en staat garant voor een feestje. Veel nummers hebben traditioneel Afrikaanse, jazz-achtige invloeden. Als ervaringsdeskundige zoals hij zichzelf graag noemt, loodst hij de luisteraar en kijker mee in de diepgewortelde gedachtes en confronterende teksten. In de Deltion Vip lounge deed hij drie mini-concerten.

Het concert:

Typhoon, Bevrijdingsfestival Overijssel, Deltion VIP Lounge, 5 mei 2014.

De act:

Een bootje neemt de mensen mee naar het kleine tentje op het water. Het biedt plaats voor nog geen dertig mensen, en alleen daarom al is deze setting en het optreden uniek. Typhoon is een vaste gast op het Bevrijdingsfestival in Zwolle en ook deze keer is hij er met zijn vaste saxofonist, contrabas en zelf bespeelt Typhoon de akoestische gitaar.

Het nummer:

Het is al een van de sterkste nummers op zijn album, maar vooral op Bevrijdingsdag geeft Typhoon Van De Regen Naar De Zon een extra lading. Hij bezingt in dit lied zijn liefde voor Nederland maar ook de donkere kanten uit onze geschiedenis. "Het is een dag van vrijheid, maar het is ook belangrijk om niet de zwarte bladzijdes uit de geschiedenis te vergeten", zo kondigt hij van tevoren aan. Tussen de vooral swingende en sneller nummers is dit een mooi moment van bezinning. En ook die rol weet Typhoon perfect te vervullen.

Het moment:

Natuurlijk kan zijn bekendste nummer Bumaye niet ontbreken. Typhoon is dan al vijf minuten over zijn officiële tijd heen (twintig minuten) maar het lijkt hem geenszins te interesseren. Zodra de eerste tonen worden ingezet, deinst het kleine tentje op en neer. Handen gaat de lucht in, zelfs de meest schuchtere mensen wagen een dansje en het feest is volledig compleet. Een waardig kippenvelmoment.

Het oordeel:

We hadden een tijd niks meer van hem gehoord, maar op het Bevrijdingsfestival heeft Typhoon weer goed van zich laten horen. Met mooie diepzinnige teksten en experimentele muzieklijnen weet hij een heerlijk feest te bouwen. Zijn nieuwe album verschijnt naar eigen zeggen in juni, en het is zeker dat we daar een hele hoop van mogen verwachten.