BFO14: Douwe Bob

Douwe Bob

Tekst: Marcus Siebes / beeld: Serge Hasperhoven ,

Ooit won hij 'De Beste Singersongwriter van Nederland', maar zelf wil hij 'dit stigma' zoals hij het noemt het liefst van zich afschudden. En terecht: Douwe Bob heeft de afgelopen jaren een eigen sound ontwikkeld. Vorig jaar april kwam zijn debuutalbum uit en sindsdien staat hij in volle zalen en op veel festivals. Als ambassadeur van de vrijheid stond hij met zijn band op 5 mei op het hoofdpodium in Zwolle.

Het concert:

Douwe Bob, Bevrijdingsfestival Overijssel, Podium Wärtsilä, 5 mei 2014.

De act:

Rock 'n Roll, country en een klein tikkie bluegrass. Zo is de muziek van Douwe Bob het beste te omschrijven. Kwalitatief behoort hij zeker tot de top van het singer-songwriter genre. En ook al had hij al twee bevrijdingsfestivals achter de rug vandaag, de energie die van hem en de band afspat blijft onverminderd. Vooral het contact met zijn andere bandleden is fascinerend. Je moet er dan ook niet raar van opkijken als hij midden in een nummer naar het keyboard loopt en een pianosolo inzet. De bandleden springen hier vervolgens op in waardoor er een spontane - weliswaar korte - jamsessie ontstaat.

Het nummer:

Hij kondigde het van tevoren al aan ("nu gaan jullie dansen!"), en hij werd bij het inzetten van You Don't Have to Stay dan ook niet teleurgesteld. Het publiek sprong en zong en Douwe Bob kon het niet laten van het podium naar het publiek te rennen. Na het nummer zorgde hij bovendien ook nog voor enige hilariteit toen hij zei dat het deze dag in plaats van bommen heel veel zonnestralen regende.

Het moment:

Een van de beste live-nummers van Douwe Bob staat niet op zijn album. Het is echter een heerlijk nummer die het ongetwijfeld op de zomerse festivals zeer goed zal doen. Ice Cold Beer heet 'ie. Een klassiek bluegrassnummer waarbij Douwe Bob en twee bandleden eenzelfde microfoon gebruiken. De tekst ("I hope you'll never leave me, my ice-cold beer") is voer voor een luid meezingfeest.

Het publiek:

Vooral jonge mensen lijken op het optreden van Douwe Bob te zijn afgekomen. Hoewel het al negen uur 's avonds is, is het grote festivalterrein nog redelijk druk. Door het contact met het publiek en het opzwepende gehalte van de nummers, doet iedereen bovendien ook leuk mee, wat het optreden meteen tot een feest maakt. Af en toe kan iemand het dan ook niet laten om een luide "Yee-haa" te laten horen. 

Het oordeel:

Hoewel Douwe Bob zich zo misschien niet graag willen laten noemen, is de titel 'Beste singer-songwriter van Nederland' misschien zo gek nog niet. Al komt 'Beste entertainer' ook wel dicht in de buurt. Met zijn energieke en enthousiaste band zal hij een goede toevoeging zijn voor de festivals die deze zomer nog gaan komen.