Voorrondes Kunstbende: rockband Tricklebolt wint 1e prijs muziek

Hedon puilt uit van creativiteit

Tekst: Susan Stiletti / beeld: Wilco Steeneveld ,

De Kunstbende is niet zomaar een talentenjacht. Het is dé kans voor jongeren tussen de 13 en 18 jaar om hun talent te laten zien, van dans tot film en animatie tot muziek. Afgelopen zaterdagmiddag (22 maart) werden de Overijsselse voorrondes gehouden in poppodium Hedon, met maar liefst 360 deelnemers. De vijfkoppige band Tricklebolt was de winnaar van de muziekvoorrondes en mag strijden voor de landelijke finaleplek in de Melkweg in Amsterdam.

Bij binnenkomst kreeg de bezoeker gelijk een hectische indruk. Maar ja, wat wil je als honderden jongeren bij elkaar komen om hun 'kunsten' te tonen? Gezonde spanning is dan ook te merken in de zalen waar de optredens plaatsvonden. Het programma bestond uit verschillende categorieën (Dans, DJ, Expo, Fashion, Film & Animatie, Muziek, Taal en Theater & Performance) waar een aantal acts per categorie aan de driekoppige jury lieten zien wat ze kunnen. Van elke categorie werd een nummer één, twee en drie gekozen. Alleen de eerste prijswinnaars gaan door naar de landelijke finale op 3 mei in de Melkweg in Amsterdam. Maar de anderen gingen zeker niet met lege handen naar huis: alle prijswinnaars wonnen een tas vol optredens, studiotijd en vrijkaarten, beschikbaar gesteld door diverse instellingen en organisaties uit Overijssel.

De grote winnaar van de categorie muziek was de vijfkoppige rockband Tricklebolt uit Lemele. Deze jongens bespeelden het podium alsof ze jaren ervaring hebben, terwijl frontman Bastiaan verklapte dat ze nog maar één maand in deze samenstelling optreden. En dus hebben ze niet alleen het publiek, maar ook de jury weten te imponeren. Jurylid Deniz Wittebol (Freez van de Fakkelteitgroep) heeft het mooi verwoord: "Wanneer ik stop met notities maken is dat een goed teken, want dan ben ik helemaal onder de indruk van het optreden". Overijssel kan met trots deze jongens naar de finale in de Melkweg sturen. Zangeres Rosalie uit Zwolle won de tweede muziekprijs.

Tijdens de dansoptredens kwam van alles voorbij: van modern en klassiek tot popping. Dansgroep Innocent uit Lemele ging met de hoofdprijs naar huis. En niet te vergeten de DJ's die een poging waagden om de volgende Tiësto te worden: de winnaar was X-truction uit Emst.

De Overijsselse voorronde was een gezellige en drukke middag vol met tieners met passie voor hun 'ding', hoewel ze soms wat te bescheiden op het podium stonden, en trotse ouders. Een goed initiatief om een podium te bieden voor jonge mensen. Klik hier voor een complete lijst van de winnaars.