Laura Jansen sluit haar tour af in Metropool Hengelo

Prachtige show met intieme songs en sentimentele herinneringen

door: Willem Stolk & Anne-Marie Kok. ,

Afgelopen vrijdag, 28 februari, sloot Laura Jansen haar Nederlandse clubtour af in Metropool. Toch wel bijzonder, een ‘grote’ dame die in april alweer in stadions in de USA staat, staat nu vol overtuiging voor enkele honderden mensen in Hengelo te spelen. En met zichtbaar plezier!

Ze speelt, kletst en vertelt sentimenteel over de tour die zo fijn is geweest… Maar bovenal zingt ze prachtig. Mooie intieme singer-songwriter liedjes. Waar haar plaat gelikt en stevig geproduceerd is, is ze live op dit kleine podium puur, direct en intiem. De teksten komen binnen, je wordt gedwongen te luisteren. In het eerste deel van het optreden naar liedjes van verdriet en verlies, in het tweede deel ook naar vrolijker liedjes. Oké, het zijn natuurlijk geen dansplaten, maar daar kwam het publiek dan ook niet voor.

Na een aantal nummers gespeeld te hebben verdwijnen haar begeleiders achter de coulissen. "Contractuele pauze", zegt ze. Laura niet, zij speelt door en vraagt het publiek om aanstekers en mobieltjes in de lucht te houden om haar bij te schijnen. De sfeer is nu nog intiemer en als ze vervolgens met haar banjo de zaal inloopt wordt het stil. Tussen het publiek zingt ze over het Cookiemonster, een van haar favoriete liedjes uit haar jeugd.

De band is terug van pauze en ze gaan in volle sterkte verder. Volle sterkte wil zeggen met gitarist JP Hoekstra en drummer Wouter Rentema. Deze laatste nam ook een aantal zangpartijen op zich en was niet onverdienstelijk bij zijn vervanging van Tom Chaplin voor 'Same Heart'. Tussen de nummers door is Laura vrolijk aan het kletsen en op een gegeven moment roept de drummer "ananas!", het codewoord voor al ze te veel zou kletsen en te weinig zou spelen. Het publiek vond het prima, want ook met haar verhalen weet ze te boeien. Verrassend is haar flashback naar de jaren ’80. Een medley van Bronsky Beat en de Fine Young Canibals in een wel heel fijne uitvoering. Dat ging er prima in bij de dertigers en veertigers, maar ook de jonge meiden in het publiek konden het waarderen.

In het voorprogramma stond MC Fit, die de avond ook met Laura afsluit. Hoewel het publiek niet voor de hip-hop kwam werden zijn gezellige aanwezigheid en lekker in gehoor liggende repertoire door de meesten wel gewaardeerd. Laura is fan van hem en daarom vroeg ze hem aan het eind van haar optreden weer op het podium om ‘Stapje terug’ samen te zingen. Al met al een mooie en meer dan geslaagde avond, waardoor ze hopelijk op 11 april (als ze met Armin van Buuren in Madison Square Garden staat) nog eens terug denkt aan de intieme sfeer in Metropool Hengelo.