In de kleedkamer met: de backstagecrew van Metropool

3voor12/Overijssel sprak met Nathalie en Stephanie over hun belevenissen backstage

door: Tineke Klamer ,

3voor12/Overijssel sprak met Nathalie Dubbink en Stephanie Fikke van de backstagecrew van Metropool. Wat beleven deze dames zoals tijdens hun werkzaamheden? Een artikel over leuke en minder leuke artiesten, blauwe M&M’s en huilende fans. Nathalie: “Soms staan fans echt huilend voor de deur of ze niet heel eventjes naar boven mogen.”

We komen er allemaal wel eens; de poppodia van Overijssel. We drinken er een biertje en checken de laatste vette shows, maar eigenlijk hebben we niet echt een idee wat er achter de schermen gebeurt bij de poppodia. 3voor12/Overijssel sprak met de backstagecrew van Metropool, Hengelo.

Hoe ziet een avond backstage werken eruit? Wat doe je zoal op een dag?
Nathalie vertelt dat ze ‘s middags eerst de kleedkamers klaar maken. Daarna ontvangen ze de artiesten. Nathalie: “Zodra de artiesten er zijn worden ze eerst zoveel mogelijk op weg geholpen met merchandise en gastenlijsten. Rond etenstijd worden de artiesten naar het eten gebracht, die de kookgroepvrijwilligers voor de artiesten bereid hebben. Daarna wordt rond showtime de artiest naar het podium gebracht.” Tot slot zorgt de backstagecrew er voor dat de artiest ook weer op tijd vertrekt en dat de kleedkamers weer schoon en netjes achtergelaten worden.

Wat vinden jullie het leukste aan backstage werken?
Nathalie: “Het contact met artiesten. Het is heel verschillend. De ene keer is het een hele nare, arrogante band en de andere keer zijn ze echt superlief. Het verschil in mensen.” Op de vraag wat ze doen als het een nare band is, antwoordt Stephanie: “Zoveel mogelijk gastvrouw proberen te blijven.” Dit beaamt Nathalie: “We proberen dan zoveel mogelijk de band of artiest tevreden te houden, zodat ze niet met een vervelend gevoel weg gaan.”

Welke band was het leukst om voor te zorgen?
Nathalie: “Recent Kodaline. Die waren heel vriendelijk en lief en alles vonden ze te gek. En de band was ook erg goed. Ik heb bijna het hele concert in de zaal gestaan.”
Stephanie: “Ik heb eigenlijk wel heel veel leuke bandjes ontmoet, maar ik vond Krystl wel heel erg leuk. Er gingen die avond een paar dingetjes mis, maar dat vond ze helemaal niet erg.”

Komt het wel eens voor dat er artiesten komen optreden waar je heel erg tegenop kijkt en wat doe je dan?
Nathalie: “Ik had dat met Kensington. Toen had ik echt zoiets van wauw. Dan ben je wel minder snel streng tegen de artiest. Ik heb ze bijvoorbeeld drie
kwartier langer laten zitten dan mocht, gewoon omdat ik dacht: Jullie zijn zo leuk.”
Stephanie: “Dat had ik bij de Opposites. Daar luister ik vaak naar en ben wel fan. Dat was dus wel spannend. Maar ik heb een leuke avond met ze gehad.”

Naar welke artiest op de agenda van Metropool kijk je uit?
Beiden: “Miss Montreal.”
Stephanie: “Ik keek ook wel erg naar vandaag uit, dat Laura Jansen op komt treden. Maar naar Miss Montreal op 22 maart kijk ik echt heel erg uit.”

Hebben artiesten wel eens heel erg vreemde eisen? Bijvoorbeeld alleen maar blauwe M&M’s?
Nathalie: “De rider, dat is een lijst met wensen van de artiest, wordt eerst goedgekeurd door het team van Metropool. Zij schrappen de meeste vreemde dingen al, zoals krasloten en witte sportsokken. Dat doen we meestal niet. Maar drank, chips en snoep, daar zorgen we wel voor dat dat in de kleedkamer komt. Het vreemdst wat ik meegemaakt heb, was dat ik een keertje op een ochtend terug moest komen om ontbijt te maken voor Level 42.”

Wat doe je met fans die backstage willen komen?
Nathalie: “Ze weg sturen, want als je eentje toe laat dan heb je straks honderden staan.” Als ik vraag of mensen dan vervelend worden, wordt door beiden instemmend geantwoord. Nathalie: “De laatste tijd valt het wel mee. Maar in het begin dat ik dit werk deed, stonden mensen soms echt huilend voor de deur of ze niet heel eventjes naar boven mochten.” Maar je stuurt ze dan toch weg? Nathalie: “Ja.” Stephanie: “Je probeert ze eerst zelf weg te sturen, als dat niet lukt dan vraag je de beveiliging. Nathalie: “Ik probeer meestal nog wel een dealtje te maken. Ik kan proberen een handtekening te regelen bijvoorbeeld. Op die manier.”