Hernieuwde kennismaking met Vals Plat in Almelo

Inspirerend optreden op het ‘undergroundste podium van Almelo’: Paco Plumtrek

door: Willem Stolk. ,

Na een afwezigheid van zes jaar is Vals Plat sinds ongeveer een jaar weer actief in de oude bezetting. Ze spelen (nog) niet vaak, maar als ze spelen klinkt het als vanouds. Ze brengen hun liedjes ten gehore in Paco Plumtrek in Almelo. Eerder waren ze al te horen (en te zien) in de regio tijdens het Liedjesmakersfestival in Hof 88 in Almelo.

Vals Plat bestaat uit een trio virtuoze instrumentalisten. Jeroen Jongsma uit Almelo, Izak Boom uit Leerbroek (bij Leerdam, wat weer bij Gorinchem ligt) en Henrik Holm (De Zweed) spelen een soort bluegrass, met liedjes die op een ironische manier het dagelijks leven becommentariëren.

Jeroen Jongsma en Izak Boom zijn verantwoordelijk voor de prachtige teksten en de muziek. Hierbij schrijven ze in de meeste gevallen zelf of gaan ze uit van liedjes van voornamelijk Texaanse muzikanten die ze bewerken en van een Nederlandse tekst voorzien. De harmonieuze samenzang in combinatie met originele, bijna poëtische teksten in het Nederlands maken de liedjes enig in hun soort.

Deze avond bij een uitverkocht Paco Plumtrek spelen ze met een pauze bijna twee uur lang waarin ze heel veel nummers ten gehore brengen. Hierbij spelen ze afwisselend up-tempo liedjes en fraaie ballads. Tijdens het optreden laten ze regelmatig loopjes op banjo, mandoline, gitaar en contrabas horen. En niet te vergeten de gortdroge verhaaltjes en opmerkingen tussendoor. Zo blijken er nogal wat bekenden van de heren in het publiek te zitten, wat Jeroen de opmerking ontlokt dat hij liever in de Arena voor 10.000 mensen speelt dan voor een aantal bekenden.

Jeroen en Izak zijn de hoofdvertolkers van de liederen, Henrik zingt ondersteunend mee en hij speelt op de zingende zaag in het nummer ‘Noorderling’. De teksten van de liedjes vormen vaak afzonderlijk kleine verhaaltjes. Een nummer wat blijft hangen heet ‘Kakelen’ omdat de drie mannen het lied a capella brengen en er, uiteraard, een grap in zit (iets met een ei). Het publiek in het uitverkochte Paco Plumtrek weet het optreden van Vals Plat te waarderen en na het laatste nummer kregen ze een luid applaus. Al met al een prima hernieuwde kennismaking met deze heren.