#Dauwpop14: Town of Saints

Feest!

Tekst: Karin Spanjersberg / Foto's: Wilco Steeneveld & Willem Wijnen. ,

...

Het concert:
Town of Saints, Dauwpop, King King (Jack Daniel’s Future Legends Stage), 29 mei 2014.

De act:
Harmen Ridderbos uit Groningen en Heta Salkolahti uit Finland ontmoetten elkaar in Oostenrijk. Het klikte zowel muzikaal als persoonlijk en zo ontstond de folkrockband Town of Saints. Debuutalbum Something To Fight With verscheen eind vorig jaar. Het afgelopen jaar is Town of Saints bijna onafgebroken aan het touren geweest door Europa en voorlopig krijgt dat nog wel even een vervolg.

Het nummer:
Veel songs beginnen ingetogen en zwellen later aan. De viool van Heta is daarbij het ultieme instrument. 'Euphrates' is opzwepend vanaf de eerste klanken. Halverwege stelt Heta de band voor. Op dat moment duikt Harmen de tent in en speelt daar vrolijk verder tussen het publiek. Feest!

Het moment:
De speeltijd zit er bijna op, er is nog ruimte voor een of twee songs. 'Curtains' wordt ingezet. Halverwege mag iedereen die weet hoe het liedje verder gaat op het podium komen. Er zijn blijkbaar aardig wat bekende gezichten, want Harmen wijst een aantal mensen aan: ‘Jij kent het, jij ook en jij ook…’ Het podium stroomt vol, het zindert aan alle kanten. Nog meer feest!

Het publiek:
De soundcheck trekt al veel bekijks en bij het optreden zelf is het volle bak. Veel mensen hebben de band al vaker gezien. Ook zijn er wat die hebben gehoord dat Town of Saints de moeite waard is en nu komen ze zelf even een kijkje nemen. De sfeer zit er al snel in. Bij 'Carousel' mag het publiek "oe" zingen en terwijl Harmen na afloop zijn gitaar stemt voor het volgende nummer zet men die "oe" nog even heel spontaan opnieuw in.

Het oordeel:
Huiskamers, festivals, poppodia: het maakt niet uit waar, als Town of Saints er speelt wordt het hoe dan ook een succes. De King King is vandaag een prima plek voor deze energieke band, al hadden ze op het hoofdpodium ook niet misstaan. Town of Saints is alleen niet zo gemakkelijk in woorden te vangen. Town of Saints is een beleving, een ervaring. Kom naar een van de vele festivals waar ze deze zomer spelen en laat je overweldigen.