Een sfeervolle zondagmiddag met Lorrainville

Nieuwe liedjes live in Stadsgehoorzaal Kampen

Tekst: Karin Spanjersberg / Foto's: Raymond van Olphen/Bullet-ray ,

Twee weken lang was de sfeervolle Stadsgehoorzaal Kampen de thuisbasis van Lorrainville, het muzikale project van producer Guido Aalbers. De band nam er zestien songs op voor het album Desire The Reckless. Op deze zomerse zondag wordt een periode van intensief samenwerken afgesloten met een optreden: de band speelt vanmiddag alle nieuwe liedjes live voor publiek.

Stijl
De stijl van Lorrainville is singer-songwriter/Americana/melancholisch. Liedjes die (semi-)akoestisch het beste tot hun recht komen, maar ook nummers waarbij de band flink uitpakt. Bijvoorbeeld bij ‘The News’, het door hemzelf geschreven nummer waar Casper Adrien de set mee opent. ‘Birds’ van Tije Oortwijn en ‘Don’t Close Your Eyes’ van Tom Krikke zijn eveneens van het wat steviger soort.

Kleine liedjes zijn er ook. Anneke van Giersbergen zingt het gevoelige ‘New Love’ van Bertolf Lentink. Bertolf speelt deze keer niet in de band. Wel is hij in het publiek aanwezig. Hij vertelt dat hij het liedje destijds aanleverde voor de eerste plaat, maar hij bedacht zich. Op het tweede album krijgt het nu alsnog een plek.

Verhaal
Elk liedje heeft een verhaal. Sommige liedjes vertellen zelf ook een verhaal, zoals ‘Randy’, over een jongen die na schooltijd moest rennen voor zijn leven. ‘Save Her’ is heel persoonlijk. Geert Leurink schreef het over zijn jongste dochter en samen met toetsenist Gertjan van der Weerd smeedde hij het liedje tot een fraai geheel.

Casper Adrien schreef voor dit album ook ‘Desire The Reckless’, dat de titelsong werd. Een gevoel dat iedereen wel kent: hoe zou het zijn als je al je schepen achter je zou verbranden? “Dat doen er niet veel. Uit dit nummer spreekt bewondering voor de roekelozen die het wél doen”, legt Casper uit.

Eigen versie
‘If I die tonight’ is afkomstig van Martin van de Vrugt. Hij nam het zelf al eens op. “Een vrij lastig nummer, niet zo vrolijk ook.” Erik weet er wel raad mee, begeleid door Bernard Gepken en Reinier Scheffer op akoestische gitaar. Subtiele ondersteuning komt van drummer Otto de Jong en bassist Peter Slager.

“Leuk dat ze het klein hebben gehouden,” laat Martin na de show weten. “Wel vreemd om iemand anders mijn liedje te horen zingen. Een heel eigen versie, maar dat was ook de bedoeling.” Erik bevestigt dat: “Het moet inderdaad niet lijken alsof ik liedjes van anderen zing, het moet uit mezelf komen.” Als zanger in bands met heel diverse stijlen weet Erik ook daar zijn weg wel in te vinden.

Solo
Eén liedje had Lorrainville al via internet verspreid: een akoestische versie van ‘Win Some, Lose Some’, geschreven door Dennis Kolen. In versterkte vorm valt het eveneens goed bij het publiek. Ondertussen maakt het licht op het podium ook de nodige indruk: bij ieder nummer goed gedoseerd met heldere kleuren.

De meeste liedjes worden solo gezongen. Erik en Casper zingen ieder een keer
met Anneke en bij één song zijn ze alle drie te horen. Hoe is eigenlijk besloten wie welk nummer zou zingen? “Dat heeft Guido gedaan”, vertelt Erik na afloop. “We hebben wel iets geschoven, maar toen de opnamen begonnen stond de verdeling vast.”

Geslaagd
De set eindigt met twee nummers van het eerste album, waaronder ‘Lost’. Met die eerste plaat heeft Lorrainville maar twee keer op het podium gestaan. Inmiddels heeft de band goed nieuws: met het verschijnen van het nieuwe album volgen in het najaar nog drie optredens.

Producer Guido Aalbers wacht nu de schone taak om in zijn studio alle opnamen te verwerken tot een compleet album. Hij kijkt met een goed gevoel terug op de afgelopen twee weken: “Deze manier van werken is niet geschikt voor iedere band, maar met Lorrainville is het experiment geslaagd.”

Tourdata
Heb je de show in Kampen gemist of wil je Lorrainville nog een keer zien? Kom dan op 29 oktober naar Bitterzoet in Amsterdam, op 31 oktober naar Tivoli de Helling in Utrecht (cd-release) of op 2 november naar Hedon in Zwolle.

Meer informatie over Lorrainville vind je op www.lorrainville.nl.

Lorrainville bestaat uit Anneke van Giersbergen, Casper Adrien en Erik Neimeijer (zang), Bernard Gepken, JP Hoekstra en Reinier Scheffer (gitaar), Gertjan van der Weerd (toetsen), Peter Slager (basgitaar) en Otto de Jong (drums & percussie).