Soulvolle hiphop in de kelder

UG & The Hidden Agenda mixt hiphop met live muziek

Tekst: Redactie Deventer Foto's: Rick de Visser en Isabelle Renate la Poutré ,

Unannounced Guest (Jordi Filali) timmert al geruime tijd aan de weg als MC. Ooit was hij frontman van de Deventer crossover band The Freaks, en in het duo Kroon trad hij op als voorprogramma voor De La Soul. Deze zaterdag presenteert hij zich in de formatie UG & The Hidden Agenda aan het publiek om een combinatie van hiphop, soul en funk ten gehore te brengen.

Het is vol in de kelder van de Hip deze zaterdagavond, waar de DJ de bezoekers verwelkomt met een warm bad van soulvinyl. Een dikke 150 man, waaronder familie en vrienden uit de Deventer hiphop scene, komt luisteren naar de nieuwe formatie UG & The Hidden Agenda. Ze bestaan ruim een half jaar; in die tijd hebben ze zich vooral toegelegd op het herinterpreteren van de nummers van UG. De twee EP’s van Unannounced Guest die op Soundcloud te beluisteren zijn kenmerken zich door jazzy lowtempo grooves. Live met een volledig uitgeruste band (met Bobby van Putten (beats), Prace (scratch & keyboard), Niels Nuiver (drums), Bram Doreleijers (gitaar) en Arn Kortooms (bas)) krijgt het geheel meer leven en energie. Het publiek deint enthousiast mee, af en toe wordt er ondanks de krappe ruimte gedanst.
Het optreden draait duidelijk om de hiphop, maar tijdens het concert krijgt de hele band de ruimte. De nadruk ligt op de beats, die door de drummer en basgitarist voller gemaakt worden, maar met af en toe een gitaarsolo en ruimte voor het keyboard krijgt het geheel al echt het gevoel van een complete band. Na een uur is het gedaan; het publiek wil meer, maar de koek is voorlopig op. De DJs nemen het publiek mee de zaterdagnacht in met klassieke soul en funk.

Luister hier gratis naar de EP Raw Butter. UG & The Hidden Agenda gaan dit voorjaar nog meer optredens doen in heel Nederland, en er zijn plannen om dit jaar opnames te maken.