FATA krijgt het Burgerweeshuis met zich mee!

Voor een uitverkocht Burgerweeshuis presenteerde Deventer hip-hop groep FATA hun eerste CD ‘Jongvolwassen’

Tekst: Martijn Holtslag en Fabian Schrijver Foto's: Eddy Dibbink ,

Het belooft een gezellige avond te worden in het Burgerweeshuis bij de releaseparty van FATA’s debuut album ‘Jongvolwassen’. Vooraf galmden namen als Kraantje Pappi en Nexus al door de gangen, maar niemand wist nog wat de avond ging brengen. Het Burgerweeshuis had er zin in. De zaal was erg vroeg al helemaal vol om niets te missen.

Nexus trapte af met zijn eerste solo show. De man met solide flows begon met een trap nummer. Was dit een signaal dat we wat anders konden verwachten van de jongens die volwassen werden? Met veel variatie, nog een oude banger van het project Eredivisie (officieel met Wantigga – één van de rappers van FATA), was het een degelijke show die de sfeer er goed in bracht. Toch was duidelijk dat het publiek hier niet voor kwam.

Rob Dekay en Akwasi: Als je de laatste jaren FATA noemde, dan werd de zin aangevuld met Nexus en natuurlijk ook met Rob Dekay. Deze man, die al jaren betrokken is bij de groep (hij zong o.a. op de track Visie van de plaat Eredivisie) heeft afgelopen jaar zijn eigen route gekozen. Hij bezocht samen met Akwasi vele festivals, waarvan Oerol het hoogtepunt was. Een solide show kreeg het publiek helemaal mee en hoogtepunt was ‘een wedstrijd’. Het hele burger galmde mee en dit bezorgde menig bezoeker kippenvel. De act zou de hele avond nog genoemd worden als een van de hoogtepunten van de avond.

Eindelijk was het tijd voor de act van de avond. Hoewel het geluid bij de start nog niet echt knalde, namen ze het publiek mee in het verleden. Net zoals de gelijknamige documentaire, startte de show met de weg naar Jongvolwassen. Hier kwamen alle bekende nummers voorbij waarbij Gewoon BAM het zoals altijd goed deed. Het geluid klonk weer lekker en het publiek leek mee te gaan in de muziek.
Halverwege de show kwam FATA met een verrassing. De beat van Hedde Druksop (een nummer van Fresku) begon te lopen. Het publiek ging los toen bleek dat de man Fresku zelve aanwezig was en het podium op kwam lopen. De beat, gemaakt door Louis Bordeaux (één van de beatmakers van FATA), deed het Burgerweeshuis trillen en Fresku nam het publiek mee. Niet veel later kwam ook Kraantje Pappie erbij, met de track Doe Niet Dom. K1 (één van de rappers van FATA) en Kraantje laten zien dat ze koning van de flow zijn tijdens deze track. Om middernacht verraste Kraantje Pappie de jongens van FATA, die net getekend zijn bij Kraantjes label ‘Bankpioniers’, en met een uitvergrote foto van hunzelf.
Het hitje van FATA, Geile Donder, werd op een speciale manier ingeluid. Terwijl de beat al liep en het publiek wist wat er zou gaan komen, verraste FATA het publiek door de vocalen in te starten met zinnen uit Let It Be, Hakuna Matata en No Woman No Cry. Het publiek deed uit volle borst mee om vervolgens te genieten van de track. De track Schiet Op was een waardige afsluiter. Met de dikke productie van Wantigga ging het publiek helemaal mee!

Al met al was het een steady show, al leek het soms dat het publiek iets meer had verwacht. Ze ‘swingden’ mee tijdens de nummers, maar deden er erg lang over om echt op te gaan in de goed opgebouwde show. K1 Kerbusch nam het publiek met zijn flows af en toe mee naar het gevoel van de vroegere hip-hop feestjes, waar de beats en zang van Louis Bordeaux het geheel juist weer toegankelijk maakte. De beats van Wantigga bedienden de jongeren en maakten het geheel klaar voor de clubs. Van trap tot pop naar hip-hop in de FATA show. Een goed begin afgelopen vrijdag in Deventer dus, hoewel het nog even afwachten blijft of het goed genoeg zal zijn om Nederland te veroveren. Een gezellige avond was het wel met een goede sfeer!

Jongvolwassen van FATA is in zijn geheel te beluisteren op de 3VOOR12 luisterpaal, en op deze pagina, onder de foto's!