Roos Blufpand zet crowdfunding in om debuutalbum te realiseren

“Het laatste wat je wilt is dat het ondankbaar of hebberig overkomt”

Tekst: Karin Spanjersberg / Foto: Anne-Marie Kok. ,

Deze week is Roos Blufpand in de studio te vinden voor de opnamen van haar debuutalbum Tijd voor Thee. Om dit album te kunnen financieren is zij via Voordekunst.nl een crowdfundingproject gestart. Donaties zijn nog steeds welkom. Roos biedt leuke tegenprestaties, variërend van een foto tot een huiskamerconcert. Op 2 februari is er bij Meesterlijke Koffie & Thee in Hengelo een speciale high tea met een optreden van Roos en haar band.

Naar eigen zeggen heeft Roos Blufpand twee grote liefdes: muziek en thee. Haar beide passies combineerde zij het afgelopen jaar tijdens een tour langs verschillende theehuizen. Het jaar 2013 bracht Roos nog meer moois: de goedlachse singer-songwriter uit Enschede speelde op diverse festivals en won met haar band het Open Podium van het Rabotheater in Hengelo. “De combinatie van theehuizen, festivals, theaters en ook huiskamers spreekt ons erg aan. Dat willen we het komende jaar graag voortzetten. De première van onze nieuwe theatertour is op 16 mei in theater Cultura in Ede. Daar presenteren we dan ook ons album Tijd voor Thee.”

Donaties
Aan het maken van een album hangt een prijskaartje. “Minstens tienduizend euro. Ik heb zelf wel het een en ander bij elkaar gespaard, maar dat is lang niet genoeg.” Roos besloot van haar debuutalbum een crowdfundingproject te maken. Op 6 januari lanceerde Roos haar initiatief op Voordekunst.nl, het grootste Nederlandse crowdfundingplatform voor creatieve projecten. “Voordekunst kende ik al een tijdje. Ik vind het een mooie manier om in deze tijd van bezuinigingen cultuur te laten leven onder de mensen.” Vierduizend euro was het streefbedrag. Dat was binnen een week bij elkaar, een onverwacht succes. “Met die vierduizend euro hebben we op safe gespeeld. Het laatste wat je wilt is dat het ondankbaar of hebberig overkomt. Maar het is zo ontzettend leuk om te merken dat mensen betrokken zijn bij ons project. Het is ook fijn dat we nu in ieder geval de studio in kunnen zonder daarover financiële zorgen te hebben.”

Het streefbedrag mag dan behaald zijn, donaties zijn nog steeds welkom. “Hoe hoger het eindbedrag, hoe meer we kunnen doen. Bijvoorbeeld een plugger inhuren of extra muzikanten. Ik vind het eerlijk gezegd ook wel spannend om zo veel geld in te zetten.” Doneren kan al vanaf 10 euro en Roos stelt er natuurlijk iets tegenover. Zo ontvang je voor een bijdrage van 25 euro een persoonlijke bedankfoto en een gesigneerd exemplaar van het album. Voor 70 euro krijg je een uur zang-, piano- of songwritingles van Roos (“met onbeperkt thee”) en voor een bedrag van 350 euro komt Roos in jouw huiskamer spelen. Meer informatie vind je hier.

Inspirerend
Tijd voor Thee is het vervolg op de ep Hollen & Stilstaan. De opnames vinden plaats bij Key4Music in Best, de studio van drummer Rick van Dunn. Producer van het album is Marcel Fakkers. Roos schreef de nummers in drie maanden tijd. Daarvoor trok zij zich regelmatig terug op inspirerende plekken. “Ik heb bijvoorbeeld bij mijn ouders thuis in Ede gezeten. Zij wonen vlak bij de hei. Ook heb ik een weekend doorgebracht in Beekbergen bij mijn twee grootste fans. Ik schreef mijn liedjes bij hen in de woonkamer. Later hebben we daar ook een repetitieweekend met de band gehouden. Heel bijzonder dat dat mocht.”

De komende weken staan vooral in het teken van de opnames voor het album. In februari is Roos Blufpand weer live te bewonderen. Op zondag 2 februari speelt zij in Hengelo tijdens een speciale high tea bij Meesterlijke Koffie & Thee. “Er is plaats voor zo’n 50 mensen, de entree is 20 euro en de opbrengst gaat naar het album. Op deze manier steunt Meesterlijke Koffie & Thee ons project. Wil je een plek reserveren? Stuur dan even een mailtje naar roos@roosblufpand.com.“

Tijd voor Thee - Debuut Album van Roos Blufpand from voordekunst on Vimeo.