Gezellige drukte tijdens Winteroffensief

Vijf lokale bands spelen voor een vol Atak

Tekst: Tineke Klamer / Foto's: Karin Nijhuis. ,

Zaterdag 11 januari vond wederom het Winteroffensief plaats. Vier keer per jaar organiseert poppodium Atak het Offensief: de plek waar Atak en bands samenwerken om de avond tot een zo groot mogelijk succes te maken. Bands zijn zelf verantwoordelijk voor de kaartverkoop, om hiermee zoveel mogelijk publiek binnen te halen. De band die het meeste publiek mee neemt wint twaalf uur studiotijd, een fotoshoot of een afgemixte live-mix van het optreden op Winteroffensief.

De avond start met The City Killers, een rauw trio uit Twente, Den Ham om precies te zijn. Ze hebben hun roots in de jaren negentig en de zeroes. Invloeden: Foo Fighters, Triggerfinger en Queens of The Stone Age. Wat opvalt is dat veel mensen op de band af zijn gekomen. De zaal is al lekker vol en dat is ook verdiend, want de nummers klinken lekker en de band geeft een energieke performance weg. Dat belooft veel goeds voor vanavond!

Tweede band van de avond is Strap Lock, een jonge Hengelose rockband met eigen nummers en covers van onder andere Green Day. De band wordt beïnvloed door bands als The Gaslight Anthem, Royal Republic, Arctic Mokeys en The Kooks. Een leuke jonge band, vooral de hese stem van de zanger valt op. Hier en daar rammelt er wel wat, maar dat mag als je jong bent. De eigen nummers klinken lekkerder dan de covers, maar dat is eigenlijk wel heel positief. Nog wel een tip voor de band: als je de nummers sneller achter elkaar aan speelt, en iets minder tussen de nummers door praat, dan blijft er tijd over om nog een nummertje extra te spelen.

Daarna is de beurt aan Along Our Way, een melodische hardcore band uit Enschede. De band zorgt voor lekker veel actie op het podium. Tot een echte pit komt het jammergenoeg niet echt. Dit ligt echter absoluut niet aan de band, maar aan het diverse publiek in de zaal. Tot dat ze het laatste nummer inzetten. Als zanger Laurence het publiek in springt en even voor doet hoe je een mosh pit bouwt, gaat de zaal los. Een waardige afsluiter voor de show.

Het was al erg druk, maar het publiek is zo ongeveer verdubbeld als The Apex begint te spelen. The Apex is een jonge rockband met eigen nummers en covers. Met als duidelijke invloeden Jimmy Eats World en Blur, want sommige eigen nummers lijken daar een beetje op. De band heeft een erg trouwe fanbase die alsof ze met pritt stift vastgeplakt aan het podium staan, zodat het erg lastig werd om ze te fotograferen zonder publiek. Het optreden rammelt in het begin een beetje, maar naarmate het optreden vordert komt de band er lekker in. Gewoon een kwestie van nog iets meer ervaring opdoen. Wat het meest opvalt zijn de solo's van drummer.

Last, but zeker not least speelt Distillator. Een driekoppige trash metal band uit Enschede, met invloeden van Slayer en Destruction. In bijpassende outfits neemt de band je mee terug naar de trash scene uit de jaren '80. De leden hebben geniale namen, zoals Desecrator, Frankie Suim en Angel Eater. Helaas moesten we deze show missen. Erg jammer, want hun shows zijn altijd een behoorlijk spektakel. Al met al weer een mooi Offensief! Op naar Lenteoffensief op 22 maart. Hopelijk is het dan weer zo lekker druk.