De IJssel Stroomt Over op 28 december

Negen Overijsselse bands bij NAXTstage in Almelo. Kijk terug.

door: Tineke Klamer ,

In totaal negen bands, negen interviews, achttien akoestische nummers, één promo cd en 8000 live-stream bezoekers. De IJssel Stroomt Over in een notendop. Lees hier meer over de avond en korte reviews over de live-optredens van de bands. Met Undawn, Hey Kid, Eroyal and the Kingsz, De Nieuwe Stempel, Chayah, Midnight Motel, De Pioniers, The Road Home en Texas Radio. Aan het eind van dit artikel kun je de avond terugkijken.

Zaterdag 28 december organiseerde Poppunt Overijssel in samenwerking met Sena, 3voor12 Overijssel en de Provincie Overijssel het showcasefestival ‘De IJssel Stroomt Over’ in NAXTstage Almelo. In totaal traden negen Overijsselse bands op, die naast een live-optreden ook geïnterviewd werden en een tweetal akoestische nummers ten gehore brachten. De 20 minuten durende live-optredens en de interviews/akoestische optredens werden de hele avond lang afgewisseld. Daarnaast werd een cd met alle optredende acts gepresenteerd.

Van de negen acts werden er vooraf drie geselecteerd om op te treden op op Eurosonic in Groningen, namelijk: Chayah (bekend van Grote Prijs van Nederland / programma ‘Beste Singer-Songwriter’), The Road Home (3FM Serious Talent) en de Pioniers (winnaar Popprijs Overijssel 2013). Zij zullen op donderdagavond 16 januari in de Shadrak staan in Groningen. 

De zaal staat vol met jonge meiden in hun shirtjes, de avond start namelijk met Undawn, een jonge, energieke, metalcore band. De nummers lijken wat op elkaar, maar het plezier spat wel van het podium af. Overigens was het akoestische optreden tijdens de interviews echt heel erg goed.

Daarna is het de beurt aan Hey Kid. Lekkere, wat hardere, melodieuze rock. Wat een heerlijke strot heeft zanger Marco Hovius, bekend van het Zwolse 16down. De 20 minuten waren eigenlijk te kort. Het is hele fijne muziek die absoluut naar meer smaakt.

De jongens en meid van E Royal and the Kingsz brengen een lekkere live-mix van hiphop, soul en funk ten gehore. Groovy beats, Nederlands- en Engelstalige nummers, de band gaat lekker los in thuisstad Almelo. Je ziet trouwens dat de band live ontzettend gegroeid is ten opzichte van bijvoorbeeld anderhalf jaar geleden. Het optreden staat als een huis.

De Nieuwe Stempel uit Raalte brengt een originele mix tussen rock en rap. Fijne Nederlandstalige rap van Bryan de Pina en geweldige gitaarsolo's van gitarist Sevak Monokian. Een boeiend optreden dat spettert van begin tot eind.

Tegen de tijd dat Chayah speelt, is het al behoorlijk druk in de zaal geworden. Chayah stond dit jaar in de finale van de GPVN en deed mee aan de Beste Singersongwriter van Nederland. Met haar bijzondere stem weet ze de hele zaal te betoveren, zowel in haar eentje als met band. In 2014 brengt ze haar ep uit, we zijn benieuwd!

Lekkere rocknummers, maar echt verrassend lijkt het optreden van Midnight Motel in eerste instantie niet te worden. Richting het eind van het optreden gaat de band toch compleet uit zijn plaat en laat het zien wat het aan muzikale kwaliteit in huis heeft.

Afgelopen voorjaar wonnen deze jongens al de Popprijs Overijssel 2013, de jongens van De Pioniers. Vanuit Nijverdal zijn ze met een bus vol fans naar Almelo gekomen. Het drietal maakt er een mooi feestje van, samen met het springende en dansende publiek.

The Road Home uit Enschede laat in Almelo zien waarom zij onlangs tot 3FM serious talent verkozen zijn. Het viertal speelt de sterren van de hemel met hun steengoede rocknummers en hun keiharde performance.

Het akoestische optreden van de Diepenheimers swingde en knalde al als een gek. Maar met Texas Radio live op het podium knalt het dak helemaal van The NaxtStage af. Deze band is een waardige afsluiter voor deze talentvolle avond.