Marike Jager, Texas Radio en meer bij Stukafest Enschede 2014

In totaal 23 optredens: keuzestress

door: Willem Stolk & Tineke Klamer. ,

We kennen allemaal wel de grote concerten en cabaretvoorstellingen in grote theaters. Maar in onder meer Enschede werd het woensdagavond anders aangepakt. Daar waren verschillende studentenkamers het toneel voor knusse en kleinschalige optredens tijdens Stukafest. Stukafest staat voor StudentenKamerfestival en is over komen waaien uit Nijmegen. Niet alleen Enschede heeft een Stukafest, ook studenten in Utrecht, Groningen en Eindhoven stellen hun kamers beschikbaar voor voorstellingen en feesten. In Enschede werd de avond begonnen met een Stukahap in Forum cafe by La Cucina met twee optredens. Daarna kon men het Stukafest in acht studentenkamers beleven. De afsluiting vond tot de late uurtjes plaats in Atak.

In Forum trad tijdens de Stukahap (uitstekende pasta) Charl Delemarre op, een singer-songwriter die we kennen van de eerste editie van De Beste Singer-Songwriter van Nederland. Hij begint met vertellen dat hij nu Nederlandstalige liedjes schrijf en start direct met een cover van het lied Rode Wijn van Bram Vermeulen. Daarna brengt hij eigen songs ten gehore. Zijn poëtische teksten begeleidt en ondersteunt hij met vleugel en gitaar. Hij vertelt na zijn optreden dat hij met een project bezig is met een zeskoppige band. Dat wekt veel nieuwsgierigheid op bij de mensen in het publiek.

Daarna was het de beurt aan Na’omi Pariana. Ze zingt de soulnummers met een vleugje pop gemakkelijk en met overgave en veel afwisseling. Haar begeleider op de vleugel is Hajo Sanders. Ze zingt nummers van haar EP I Got You en van andere artiesten, onder andere van Prince, Bruno Mars. Dit doet ze met verve.

Hierna is het de beurt aan de shows in de studentenkamers. Van de achttien optredens in een studentenkamer kon men er drie kiezen: elk half uur een nieuw optreden. In een kamertje van ongeveer vijf bij zes meter treedt Marike Jager op. ''Dit is een beetje eng, maar ook wel erg leuk om zo dicht op je publiek te staan’’. Ze vertelt dat dit een jubileum voor haar en haar begeleider (Henk-Jan Heuvelink) is. Tien jaar geleden traden ze ook op op het Stukafest. Ze vertelt tussen de nummers door over zichzelf en over ontstaan van haar nieuwe album The Silent Song. Ze vertolkt dan ook een aantal nummers daarvan. 'I can’t stand' is een nummer dat blijft hangen.

 

Vrouwenzo, bestaande uit Sofia Dragt en Debbie Smit, brengen een verkorte en interactieve versie van hun theatershow Groet Mensen die op 13 maart in Concordia Enschede in premiere gaat. Het publiek geniet zichtbaar van de show in de kleine kamers. ''Je staat wel heel erg knus op elkaar, maar dat maakt het ook wel supergaaf. Het is gewoon heerlijk dat het zo kleinschalig is'', vertelt een student. Na de drie rondes wordt er nog vrolijk doorgefeest tijdens het Stukafeest in Atak. Drie bands staan op het programma, namelijk Texas Radio, Broken Brass Ensemble en Mannen met Snorren.

De avond wordt afgetrapt door Texas Radio. De Diepenheimers zijn hier in de regio natuurlijk al 'wereld'beroemd. Ook buiten de regio laten de mannen steeds vaker van zich horen. Op dit moment touren ze onder andere met Automatic Sam door het land. De band zal volgens het tijdschema om 23.30 uur starten, maar omdat het nog leeg is in de zaal beginen ze later. Gelukkig draait de dj erg leuke plaatjes. Het is wel aan de mannen van Texas Radio toevertrouwd om hierna het publiek op te warmen. Met een reeks oude bekende en nieuwe nummers weet de band het publiek om de vinger te winden. Lekker begin van de avond!

Daarna is het de beurt aan Broken Brass Ensemble. We doen eerst wat warmingup oefeningen, zodat we de spieren even los kunnen maken en binnen no time danst de hele zaal mee met de blazers van Broken Brass Ensemble. Unisono melodielijnen in de traditie van de Amerikaanse brassbands zoals The Hypnotic Brass Ensemble, maar de band speelt ook dixieland uit de jaren '20. Lekkere solo's, met als hoogtepunt die van sousafonist Hendrik Baarda. En stiekem ook wat Overijsselnaren tussen de Friezen, onder andere Hengeloër Luuk Hof die op trompet de ene na de andere fantastische solo uit zijn mouw schudt. Afgesloten wordt met hit 'Thrift Shop', een cover van Macklemore die de heren vorige zomer op single uitbrachten. De hele zaal gaat op haar knieën. Wat een band! Hopelijk komende zomer op menig festival te zien.

De avond wordt afgesloten door Mannen met Snorren. Met, inderdaad, een viertal mannen compleet met snor. De band speelt covers van bekende nummers, bijvoorbeeld van ABBA, met een stevige beat eronder. Prima afsluiter van het dit festival. Het was weer een mooie editie!