Back to Abbey Road (and what if The Beatles had stayed together): Her Majesty

Herkenbaar en verrassende theatershow in Kulturhus Borne

door: Willem Stolk. ,

De laatste lp van The Beatles live horen spelen, iets wat de Beatles zelf nooit gedaan hebben, die ervaring verzorgt Her Majesty in de Theatershow: Back to Abbey Road. Na de pauze de nummers die op een imaginaire plaat van de mannen van de Beatles hadden kunnen staan: solonummers van de Fab4 en eentje van Her Majesty. Ze brengen hun show ten gehore in het Kulturhus in Borne.

Her Majesty bestaat uit Bertolf Lentink (zang en gitaar), Bauke Bakker (zang en drums), Gertjan van der Weerd (zang en toetsen) en Dirk Schreuders (zang en basgitaar). Ze zijn allemaal in of rond 1980 geboren, het jaar waarin John overleed en de terugkeer van The Beatles in de oorspronkelijke bezetting onmogelijk werd. The Beatles zijn hun helden en ze kennen alle nummers van de muzikale heren uit hun hoofd.

Omdat de vier muzikanten Abbey Road de beste plaat van The Beatles vinden en de Fab4 de plaat nooit live hebben gespeeld, hebben ze het plan opgevat om als eerbetoon dat hiaat op te vullen door een theatershow hiermee te vullen. Om het simpel te houden, hebben ze alles zelf bedacht. Ook de uitvoering houden ze simpel: vier bandleden, hun vaste geluidsman, een computer met beelden en films van de Beatles.

Goede rolverdeling
Her Majesty is geen typische Beatles-imitatieband: niet de typische kapsels, kleding en maniertjes. Ook de muzikale rollen zijn verdeeld. Zo speelt drummer Bauke Bakker het instrument van Ringo Starr, maar zingt hij de meeste nummers van Paul McCartney. Op de achtergrond zien we toepasselijke filmpjes en foto’s van John, Paul, George en Ringo. Tussen de nummers door het vertellen ze om beurten over de achtergronden bij de nummers van Abbey Road.

Ze spelen de lp integraal en op volgorde zoals de nummers ook op de plaat staan. De band heeft de nummers goed in de vingers. Ook de zang, en dan met name de samenzang, is van een hoog niveau. Het publiek in de goed gevulde zaal in het Kulturhus weet heel goed te waarderen wat Her Majesty ten tonele brengt. Er wordt volop meegezongen.

Eigen Beatles songs
Na de pauze gaat de band over op een zelf samengesteld imaginair album: de lp die de Beatles hadden kunnen maken als ze in 1970 niet uit elkaar waren gegaan. Hierin fantaseren ze wat er zou zijn gebeurd als de grondleggers van de moderne popmuziek na hun laatste album Abbey Road niet waren gestopt. 

Tenslotte laten ze in het door hunzelf gemaakte nummer 'This is how the world began when I ran into you' horen welke invloed The Beatles op hun eigen leven hebben gehad. Zo vertelt Bertolf hoe hij op zijn veertiende besloot dat hij liedjes wilde maken: "Door The Beatles leerde ik dat nummers maken was wat ik wilde doen en dat ik dit misschien ook wel kon. Ook al is hun niveau natuurlijk moeilijk te evenaren." Het publiek was erg enthousiast over het optreden en na het laatste nummer kreeg Her Majesty een luid applaus. Het was een prachtige avond in Kulturhus terug in de tijd.