Amsterdam Klezmer Band zweet Hedon uit z'n dak

Nieuwe combinatie van Klezmer en elektronica: AKB heeft zich opnieuw uitgevonden

Tekst: Martijn Holtslag / beeld: Amsterdam Klezmer Band ,

De kleine zaal van Hedon was rijkelijk gevuld. Sterker nog - er kon niemand meer bij. Gemengd publiek van jong tot oud vulde de zaal van voor tot achter en kon tevreden de zaal verlaten. De Amsterdam Klezmer Band is ge-upgrade, en niet zo'n beetje ook!

De verwachtingen waren redelijk hoog. Wat moesten we verwachten? De Amsterdam Klezmer Band (AKB) - een groep muzikanten die traditionele Klezmer spelen en vele zalen zwetend achterliet - bracht een nieuw album uit gevuld met elektronica. Spannend: zo klonk het nieuwe album Blitzmash en de belofte: Klezmer met elektronica. Maar in hoeverre was dit live uit te voeren?

Voor de live-optredens wordt de groep blazers, zanger, bassist en accordeonist aangevuld door een drummer en een sample/elektronica-dude. En dat voel je. Waarbij de AKB op zichzelf staand menig voeten van de vloer doet gaan, merk je het verschil met deze ijzersterke ruggengraat. De jonge drummer Mischa Porte (die je kunt kennen van Maison du Malheur) - die net zo goed de zoon van elk bandlid had kunnen zijn - versterkte de groove tot ongekend niveau. De breaks zijn waanzinnig. Strakker ga je ze niet krijgen - en dansbaarder ook niet. Wat een ruggengraat. De drumsamples voegen ook een baklaag toe waar je niet op stil kan blijven staan.

De ouwe rotten met jonge geest spelen strak. Het entertainment niveau ligt hoog en het gaat er als koek in. Waarna een halfuur alle bandleden afgaan en het lijkt of het is afgelopen, blijkt het optreden pas op de helft te zijn. Na wederopkomst knallen ze nog een bak materiaal er uit waar je u tegen zegt. Dub, ska, reggae, balkan, trap, alles komt voorbij. Het mag gezegd worden - de eerste helft is net iets vernieuwender, strakker, beter in elkaar gezet, verassender en groovyer dan de tweede helft. maar als je daar tijdens de tweede helft nog over aan het nadenken bent heb je iets niet helemaal goed begrepen. Remmen los en gaan. Geen sores: AKB heeft zich met succes opnieuw uitgevonden. Veel lof voor drummer Mischa. Amsterdam Klezmer Band kan gerust stellen dat ze de harten van het Zwolse publiek hebben veroverd.