Albumpresentatie Rico's 'Irie' afsluiting van een donkere periode

Zwolse raps maken plaats voor zomerse reggae

Tekst: Klaas Bakker / beeld: Dani'el van den Berg ,

Het waren zware tijden voor Rico. Het ging namelijk even een tijdje niet zo heel goed met de rapper uit Zwolle. Rico bleef schrijven aan zijn raps en werkte samen met producer A.R.T. aan een reggae-album om de zwaarwegende teksten van enige luchtigheid te voorzien. Het resulteerde in het album Irie, dat zaterdag 19 april in Hedon gepresenteerd werd.

Lachend en playbackend als de Koning van de Reggae zelf komt Rico het podium op. Bob Marley’s She’s Gone lijkt willekeurig gekozen, maar de titel verklapt spelenderwijs waar de ellende mee begon voor Rico. Samen met A.R.T. ‘op de beats’ en gitarist Dries Bijlsma (FTG, Seven League Beats) opent Rico de avond met Intro Irie, waarbij zomerse vibes zich meteen meester maken van de zaal. “Van bovenaan de ladder, plat in de modder. Terug naar de spot waar het allemaal is begonnen.” Toepasselijker kan de tekst vanavond haast niet zijn.

Autobiografisch

De teksten van Irie gaan voornamelijk over Rico en de donkere periode van de afgelopen twee jaar. Het verhaal van Rico verplaatst zich via Naaktslak (“Op de grond, waar ik tijdelijk woon. Geen eigen huis, plek onder de zon.”) en Ooit (“Ooit was ik die boy. Zo’n professor, niet dom maar verstrooid. Deed alles op de bonnefooi. Het werd een zooitje, dat was niet zo mooi.”) naar Mea Culpa (“De tempel is smerig en is toe aan een grote schoonmaak.”) en Omega (“Wanneer krijgt ‘ie eindelijk rust in zijn kop. Hopelijk klaart het weer op, het zit diep.”). De beats zijn pakkend, de teksten treffend en het publiek dat normaal de hiphop als begeleiding van de Zwolse rapper gewend zijn, heeft geen enkele moeite met de reggae van vanavond.

Gastoptredens

De samenstelling van Rico, A.R.T. en Dries staat er niet alleen voor vandaag, er staan verschillende gastoptredens op de rol vanavond in Hedon. Het album staat er dan ook vol mee en vanavond is het niet veel anders. Pieter Both (Beef!) zingt mee op Kalm en Bert Vrieling laat zijn rauwe stem horen tijdens Opa. Buitenbad van het album Buitenwesten met Kubus heeft een dubsausje gekregen door A.R.T. en dat mondt uit in een verrassend goede, zo niet betere bewerking van het origineel. De afsluiter is na een grote finale (inclusief stagedivende en crowdsurfende Rico) voor Zwolse oudgedienden en legendes Sticks en Typhoon die met Je Weet de set naar een hoogtepunt weten te leiden.

A.R.T. besloot Rico gaandeweg het opnameproces Irie als bijnaam te geven. Het is geen onbekende term binnen de reggae. Het wil zoveel zeggen als een gelukzalig moment. Na de hoeveelheidl ‘shit’ van de afgelopen tijd zal de Zwolse rapper vanavond als één groot gelukzalig moment hebben ervaren met een set die komende zomer op menig festival in herhaling mag.