Bij het Booster Festival, op 1 april in Metropool Enschede, lanceren Poppunt Gelderland en Poppunt Overijssel een nieuw online platform: Sonar. Dit wordt de Nederlandse variant van het succesvolle Belgische podium VI.BE. Muzikant Rocco Hueting (De Staat, 4B2M) is enthousiast: “Makers en mogelijkmakers verenigt u! Door deze breed opgezette samenwerking krijgen opkomende acts veel meer kansen.”

Wat is Sonar?

Het is een platform waar festivals, podia en radiostations nieuwe acts kunnen ontdekken uit Oost-Nederland. Organisatoren kunnen op deze website een ‘pitch’ lanceren om gericht te zoeken naar een act, variërend van beginner tot professional en uit alle genres. Niet alleen de singer-songwriter komt hier naar voren, maar ook metalcorebands, hiphopacts en techno-dj’s kunnen zich aanmelden. Muzikanten en artiesten maken een profiel aan en reageren op deze voorstellen die aansluiten bij hun voorkeur. Zo ontstaat er een uitgebreide database van de actieve muziekscene in heel Oost-Nederland.

Werkt het?

België ging ons al voor. Het platform VI.BE bestaat al 15 jaar en is ook een plek waar 22.000 artiesten en 700 organisaties in de muziekindustrie in Vlaanderen en Brussel samen komen. Grote acts als Bazart, Tamino en Lowlandsheadliner Charlotte de Witte zijn hier begonnen. Bij onze Zuiderburen zijn al meer dan 16.000 kansen gecreëerd, variërend van shows tot airplay.

Initiatiefnemers Imke Loeffen (Poppunt Gelderland) en Harold de Boer (Poppunt Overijssel) beamen dat het ook al jaren goed werkt in België: “Het concept van Sonar klinkt simpel en dat is het ook, het draait echt om wat je doet en minder om wie je kent.”

“Het concept van Sonar klinkt simpel en dat is het ook, het draait echt om wat je doet en minder om wie je kent.”

Harold de Boer, Poppunt Overijssel

Steun vanuit 3FM en festivals

Marijn de Valk, programmeur en boeker bij Luxor Live en iGNITE! Music, zegt dat het de regionale muziekscene inzichtelijk maakt. “Ook de speelkansen worden transparanter en het boekingsproces democratischer. Sonar gaat een impuls geven aan de muziekscene in het Oosten, waar we nog jaren plezier van gaan hebben.”

Sonar wordt onder andere gesteund door de drie grote lokale poppodia in Overijssel Hedon, Burgerweeshuis en Metropool, maar ook 3FM, Zwarte Cross, Dauwpop, Voordekunst, RTV Oost en veel meer.