“Sluit je ogen - Staar in het zwart - Ontbloot je tanden - En eet mijn hart”, klinkt het backstage. Het zijn de laatste vier zinnen van een gedicht van het laatste EP van Droom Dit. De Enschedese band gebruikt het als yell voordat ze het podium van Hoogtevrees opklimmen. Dit jaar is het een van de drie bands die een Burger Beurs ontvangt en dus wordt klaargestoomd voor de muziekindustrie. "Het kwam op het juiste moment"

Droom Dit is een goede keuze als afsluiter van de eerste dag van het Hoogtevrees festival. Tegelijkertijd is namelijk ook het straattheaterfestijn ‘Deventer op Stelten’. De Enschedese band Droom Dit brengt namelijk geen standaard popnummers, maar mixt dat met spoken word, poezië en de nodige drama.

Het is dan ook een spektakel. Op de bühne is de kracht van de muziek in combinatie van de teksten duidelijk voelbaar; verwacht dromerige zanglijnen en heftige synths. De band vult net zo lief de ruimte met elektronische beats als met enkel en alleen de stem van zanger Sam. Soms klinkt die zwoel, soms schreeuwend om aandacht. “Ik schrijf op een vrije en expressionistische manier”, vertelt hij na afloop van het optreden.

Artez-studenten

De band bestaat verder uit Nina, Roos, Kees, Thomas en Joshua en ontving eerder dit jaar de Burger Beurs. Een steun in de rug voor de jonge muzikanten die allemaal nog een opleiding volgen op het ArtEZ in Enschede. En daarbij is Deventer ook gelijk een uitstap richting het midden van het land.

De nummers en teksten worden meestal geschreven door de charismatische frontman Sam de Laat. “Inspiratie haal ik de laatste tijd uit Wende, Eefje de Visser, King Krule en vooral Joy Division en Radiohead.”

Profesionaliseringslag

De beurs die bands op weg moet helpen met een profesionaliseringslag, werpt al zijn vruchten af. Droom Dit is namelijk geselecteerd voor Popronde en kan zich dit najaar aan de rest van Nederland laten zien. Daarnaast zijn ze net getekend bij het bekende bookingsbureau Friendly Fire.

Wat komt er nog aan?

De band heeft grootse dromen, laat zij weten. Lowlands, maar ook Noorderslag, staan op het verlanglijstje. En natuurlijk een nieuw album. De release staat gepland volgend jaar februari en de releaseshow komt in de Burgerweeshuis. “En we hopen volgend jaar op veel festivals te kunnen knallen. Maar het belangrijkste doel is het publiek vermaken.”