Het begon ooit als een Facebook-groep opgericht door dj Vanity Roxane waar vrouwen hun eigen muziek in mochten promoten. The FemDem is uitgegroeid tot een collectief dat eigen evenementen organiseert en zorgt dat ook in het Oosten de line-up van feesten meer vrouwelijke dj's bevat. ‘Want een line-up met meer female power is nog een toffere line-up’, vindt The FemDem.

Daarom hebben Sickhouse en het vrouwencollectief The FemDem op 18 februari een volle dag gepland voor alle vrouwen die geïnteresseerd zijn in het dj-vak. Beide initiatieven hebben hetzelfde doel voor ogen: meer diversiteit in de line-ups van het nachtleven. “De nadruk op meer vrouwen in line-ups is nodig. Representatie doet er toe, het is moeilijker iets te worden wat je niet ziet”, zegt Vanity Roxane.

“Ook Sickhouse is een actieve speler in het Oosten dat meer vrouwen zichtbaar maakt. Zij vragen elke partner of zij vrouwen in hun line-up hebben en werken geregeld samen met Artez, Booster en Popronde om dit mogelijk te maken”, vertelt Vanity Roxane.

Het gemis van vrouwen op line-ups is op veel opkomende feesten en festivals in het Oosten is helaas nog steeds het geval. De vrouwen die zelf bezig zijn in de muzikale scene hebben hier zelf het meest last van, doorbreken is veel lastiger. Ook in de diversiteit van de muziek is het te merken, muziek op festivals is veel diverser als de line-up zelf ook divers is. Sickhouse en The FemDem willen de scene vanuit binnenuit veranderen, met als advies om als vrouwen elkaar de steunen en motiveren.

De nadruk op meer vrouwen in line-ups is nodig. Representatie doet er toe, het is moeilijker iets te worden wat je niet ziet

Vanity Roxane

“Wanneer je als vrouw wil beginnen met dj’en stuit je toch op dj-lessen met alleen maar mannen. Voor vrouwen kan dit een grote drempel zijn om te starten met het leren van het vak. Daarom hebben we op 18 februari een vol dagprogramma gepland om zo alle geïnteresseerde vrouwen te helpen met de eerste stap in het dj-vak”, aldus Vanity Roxane van TheFemDem

Het evenement duurt van 13:00 tot 17:30, met een volgepakt programma. De dag zal beginnen met een workshop door Deborah X van het Rotterdamse collectief AmpFeminine, maar tussendoor zal er ook naar de documentaire ‘EQ The Industry’ gekeken worden en is er een after-talk met vrouwelijke dj’s die al in de scene zitten zoals een van de pioniers als het gaat om vrouwelijke dj’s in Enschede: Gill Bollegraf.

 

Meedoen? Hier is de event-pagina te vinden.