Vijf dagen voor de deadline is de doneeractie van Fentom aka Tymen Sliuzas (33) al gelukt. Goed nieuws voor Overijsselse dj's. Met een speciale vinyl wil de Enschedeër de lokale experimentele scene voorstellen aan een groter publiek.

“Enschede wordt soms ook wel klein Berlijn genoemd. De kunstacademie brengt veel creatieve mensen. Het is echt een broedplaats”, vertelt de Enschedese dj over de telefoon. Fentom ging al van jongs af aan naar feestjes in kraakpanden met kunstinstallaties. De AKI beinvloedt het nachtleven in Enschede. “Dat is wel uniek aan hier. Dit is zeker niet in elke stad te vinden.”

Sickhouse en Perifeer

Waar voorheen de feestje vooral underground waren, of je moest wachten op een speciale dance-avond in Metropool of Atak, zijn er nu ontmoetingsplekken die niet langer verstopt zitten. Plekken in Oost-Nederland die het nachtleven en de muziek nog dichterbij brengen en zichtbaarder maken. Denk hierbij aan Sickhouse en de Spacebar in Enschede, maar ook de Perifeer en het Nachtparlement in Deventer. 

Fentom: “De laatste jaren is de Enschedese en Overijsselse scene ontzettend gegroeid. Er is hier ontzettend veel talent. Het was er eigenlijk altijd al, maar het mag nu wel wat meer op de voorgrond komen."

Toch blijft het lastig voor lokale dj's om op te vallen. Want sommigen denken dat de elektronische wereld zich vooral in het Westen van Nederland afspeelt. Daarom kunnen de Overijsselse acts wel wat extra promotie gebruiken, aldus Fentom die ook mede het indie label SoundUnbound Recordings runt. 

“Met deze plaat willen we zeggen: wij bestaan ook. Het is hier te gek. We maken deze plaat om ons aan rest van de wereld tonen. Het werkt namelijk beter om als collectief naar buiten te treden. Ook een fysieke plaat helpt. Het wordt een promoplaat die we naar labels en andere dj’s willen sturen.”

Fentom

Wat maakt Overijsselse scene bijzonder? Fentom: “Onze gevarieerde sound. Het is hier zeker niet confessioneel, maar juist super creatief. Er mag geëxperimenteerd worden.” Naast Fentom staan ook de Enschedese en Twentse acts HGHR LVLS, Oosterse Lach, Nerds With Acid, |grens| en Odaira op de plaat.

Deventer wordt vertegenwoordigd door Bastian Benjamin. “Daar ben ik gewoon ontzettend fan van. Die moest er op. Het is een gevarieerde groep geworden. Van electro, bass, beats, acid tot techno." 

In totaal hebben 129 mensen gedoneerd. Hiermee is meer dan 5000 euro opgehaald via het platform voordekunst.nl. 

Alvast luisteren? Hieronder staat de preview.