Dit weekend viert Sickhouse haar vijfjarige bestaan. Wat begon als een uit de hand gelopen LAN-party, is nu een creatieve broedplaats in hartje Enschede waar het het hele jaar door speelse feesten zijn.

Wie over het begin van Sickhouse wil leren, moet eigenlijk terug naar de oorsprong: festival The Overkill. “Eigenlijk was het gewoon een groep vrienden met een voorkeur voor indiegames. Oprichters Aike Lütkemöller en Marie Janin begonnen ruim elf jaar geleden met een 48-uur lange LAN-party op eigen meegebrachte computers”, vertelt Niels Rodenburg. Hij was er zelf toen nog niet bij, maar werd later vrijwilliger en is nu bijna alweer vijf jaar een vast teamlid van Sickhouse.

Wat maakt die indiegames nou zo leuk? Niels: “Ik ben een kunstliefhebber en een liefhebber van mooie verhalen. Al die disciplines waar ik van hou komen samen in games. Het is eigenlijk ook een kunstvorm. Het leuke aan games is dat de je zelf de route in het verhaal kan kiezen.”

Infinite Lives

Al jaren kiest het team van The Overkill een onderzoeksthema voor het festival die niet alleen in games, maar ook in andere kunstvormen worden uitgewerkt. Niels: “Het thema heeft altijd een link met digitaal én analoog. Want hoe gaan die werelden samen en hoe gaat dat in de toekomst? Niet het antwoord is van belang, maar het proces. We willen serieuze onderwerpen op een laagdrempelige en speelse manier bespreekbaar maken.”

Maar het onderzoek nam de laatste jaren steeds grotere vormen aan. Vijf jaar geleden was het thema: DO YOU WANT INFINITE LIVES. Een thema waar zowel fans van videogames, als filosofiestudenten mee uit de voeten kunnen. We wilden er door het jaar heen ook iets mee doen. We vonden een plek in het voormalige en leegstaande ziekenhuis aan het Ariënsplein. Daar komt ook de naam vandaan.”

Cinema Obscura

Een van de eerste onderdelen van Sickhouse is Cinema Obscura. Want ook op filmgebied kiest het team van Sickhouse het liefst voor iets buiten de gebaande paden. “We houden van slechte films”, lacht Niels. “Het is dan ook geen standaard bioscoop waar je stil gaat zitten met een bakje popcorn. Het is juist een plek om samen te komen, te delen wat je van de film vindt, ook tijdens de film.”

Dit jaar is het thema: ‘Outburst of the digital swamp’. Het hele jaar door zijn er evenementen die hierbij aansluiten met als ultiem hoogtepunt uiteindelijk het jaarlijkse festival the Overkill, waarin alles wat het hele jaar door gemaakt wordt, samenkomt. Ook is er steeds vaker ruimte voor livemuziek.

Het is natuurlijk nogal een niche, wat wij doen. We kijken daarom ook over de grenzen.

Internationale allure

Op het programma staan steevast internationale kunstenaars en ook bezoekers komen van heinde en ver. Niels: “Het is natuurlijk nogal een niche, wat wij doen. We kijken daarom ook over de grenzen. Daarnaast geeft het internationale karakter ook nieuwe inzichten. Een kunstenaar uit een andere regio kijkt anders naar onze thema’s. Zelf bestaat ons team ook uit verschillende nationaliteiten.”

Het internationale karakter past goed bij de oorsprong: gamen. “Samenspelen hoeft tegenwoordig niet langer fysiek bij elkaar. Je kunt via het internet met vrienden van over de hele wereld gamen, van Londen tot Abu Dhabi.”

Toch zet het team met Sickhouse ook in op een fysieke ontmoetingsplek. En dan wel eentje die een veilige plek is voor iedereen. Inclusiviteit staat hoog op de agenda, blijkt ook uit de programmeringen, waaronder Queerdoh (inclusief feest) en Stitching to Resist (feministische borduurclub).

Feestweekend

Bij de viering van het vijfjarige bestaan, hoort naast een feestje ook de lancering van de nieuwe website. “Dat heeft corona ons wel gebracht. In theorie waren we al erg online, maar nu doen we dat nog meer. Het feestje is niet alleen op onze locatie aan Stationsplein, ook online kunnen bezoekers aansluiten, of ze nou in Toronto of Jakarta zitten.”

Dit weekend zijn er daarnaast verschillende optredens. Op vrijdag bestaat de muzikale lineup uit: Kar!n, Ellen&Max en Sophia D’Reve. Zaterdag komt onder andere de Cubaans-Amerikaanse artieste LAMB, die een combinatie van Bass, Noise en Grime brengt. En spelen Philipp Wiynck, Chebedajha, Nils, Elektortek, c00 en drusnoise 

Toegangskaart: 6,66 Euro.