Je ontmoet elkaar bij de peuterspeelzaal en begint uiteindelijk een punkrockband. Het klinkt onwaarschijnlijk, toch is dat wat er gebeurde. Tim Kok en Daniel Bol stonden te wachten op hun kinderen en raakten aan de praat. Ze herkenden elkaar van vroeger, van de oude bandjesscene bij Atak. Daniel speelde bijvoorbeeld veertien jaar lang in het Enschedese Clueless. Via een muzikantenbank kwam drummer Roland Kemna bij het duo en zo was Toska Fall compleet.

Mid-corona kwam hun tweede EP uit bij het Nederlandse label White Russian Records. Veel tijd om ervan te genieten hadden ze niet. “We hadden in Innocent (Hengelo) een show staan met een toffe Engelse punkrockband. Die stond twee jaar lang op de planning en het derde jaar werd die gecanceld.”

Op zoek naar de scene

Toska Fall liet zich niet uit het veld slaan en ging gewoon door met schrijven en muziek maken. Het resulteerde in hun derde EP genaamd A Little Advice, die nu uit is op vinyl. Deze werd ook uitgebracht bij het Engelse label Cats Claw Records en het New Yorkse Punkrock Radar.

De band begon het jaar goed met een show op Eurosonic Noorderslag en in maart de releaseshow in Metropool. “Door corona konden we een tijd lang niet spelen, niemand kent ons nog. We moeten onze naam in de scene weer opbouwen. We dachten: krijgen we de zaal wel vol? Dat was best spannend”, aldus Daniel vanuit de oefenruimte.

Daarom ging de Enschedese band op zoek naar gelijkgestemden. Die vonden ze via Spotify. Op sociale media benaderderen ze de Duitse band Catapults en ook de The Cool Tricks uit Neede namen ze mee. “Leuk om het publiek deze bands ook te laten ontmoeten. Het was echt een toffe avond.”

Punkrock van vroeger

De heren hebben goed geluisterd naar de punkrock van vroeger. Je hoort de jaren 90 invloeden met een vleugje NOFX, maar ook Lagwagon, Propagandhi en Good Riddance. “Het leuke is dat als je onze muziek op Spotify luistert we ook in een algoritme komen met deze bands”. 

Ook een goede opsteker: de release werd opgepikt door het Punk Rock Museum in Las Vegas, een initiatief van onder andere Fat Mike, dé frontman van NOFX. Grote kans dus dat ook hij het gehoord heeft. Al blijven de heren er nuchter onder. “Dat weten we natuurlijk niet zeker.”

Qua liedjes ontstaan de nummers “organisch”. Roland: “We willen niet middle of the road zijn, we zetten niet in op standaard liedjes. Het is bijna nooit couplet-refrein-couplet-refrein.” Bovendien is er niet één songwriter, iedereen schrijft mee. “Al is Tim wel het meest de schrijver van de teksten.”

Kinderadvies

Hun vorige EP It Falls Apart ging vooral over vergankelijkheid. Misschien ligt het aan de leeftijd. Roland is de junior van de band met 34, terwijl Tim en Daniel in de veertig en vader zijn. Het nieuwe album A Little Advice is juist weer een hint naar de wijsheden die kinderen brengen. “Zij kunnen met hun onbedorven blik op de wereld soms de beste adviezen geven”, verklaart Tim de titel.

Klimaatcrisis, geloof, vluchtelingen; de band bespreekt heel wat serieuze onderwerpen met elkaar in de oefenruimte. Iets wat terug te horen is in de muziek: “We hebben echt nul liedjes over verliefdheid”, aldus Daniel.

Dat was toen ze jonger waren wel anders, weet Tim: “Toen ging het over meisjes die het uitmaakten en liefdesverdriet. Dat is nu een beetje lastig. Daarom lopen de onderwerpen ook zo uiteen. Het ligt ook wel aan de bands die we luisteren”. Goede punk is politiek.