Bij binnenkomst valt meteen de kunst op die hangt en staat in Het Kunstenlab. In de podiumzaal hangt het tapijt dat is gemaakt door Hebe Diepenmaat. ‘Ah Joh, vlieg op’, staat er in typisch Nederlands op, omringd door een decoratieve Aziatische achtergrond. Net als op het kunstwerk komen ook bij het rest van het festival verschillende culturen samen. Van Spaans, Nederlandse samba tot opzwepende synths. Perifest verrast, ontroert en zelfs de voetjes gaan van de vloer.

Gökay Atabek

In de podiumzaal begint het muziek gedeelte van het festival. Gökay Atabek laat met zijn voeten en bewegingen van zijn floret een sferisch palet op de grond toveren. Via sensoren op het lichaam start hij soundscapes en effecten in. Een mooi samenspel van beweging en geluid.

Fuensanta

Na deze inloop is het de beurt aan Fuensanta. Na wat technische malheur die ze moedig met akoestische nummers vult komt haar ware stemgeluid tot uiting, waarvoor ze een looppedal gebruikt. Haar Spaanse klanken klinken als het geluid van zwevende engelen in een mystieke omgeving, ondersteund door het bronzen geluid van haar contrabas.

Hala

Hala laat in de podiumzaal een compleet andere kant van het spectrum zien. Het zware geluid van de sousafoon, een elektrische gitaar en een driftig repeterende drum vergezeld de krachtige stem van zangeres Helene Matthia. Mij viel vooral de prachtige ritmewisselingen van Gerri Jäger op. Freaky tot op het bot, zich niet beperkend tot het slaan op de drumvellen en op de cimbals. De verhaallijn van de vocalen zijn belangrijk en daaromheen wordt op het thema vrij geïmproviseerd door de muzikanten. Hala blijkt een gezelschap dat moeilijk in een hokje gestopt kan worden.

Rowan de Beaufort

Op het kleine podium van De Perifeer was het de beurt aan Rowan de Beaufort. Uniek om deze singer-songwriter zijn op Samba gerelateerde gitaarspel zo mooi kan combineren met spitsvondige en soms leuke Nederlandstalige teksten. Het ademt een haast kolonialistisch warme sfeer.

Soon to Expire

Na de ‘vegan Orzo Fungi’ verzorgt door Chef Magda, was het tijd voor iets rokerigs op het kleine podium. Soon to Expire een electronisch duo dat soms doet denken aan de verhalen van Tolkien en je dan weer terugbrengt naar de Efteling. De elektronische melodieën door Jorrit Westerhof werden in perfecte harmonie samengesmolten tot een eenheid met de zang van Austeja Zvirblyte.

Bastian Benjamin en Amber Baju

Een volgend duo maakt hun debuut op het Kunstenlab podium. Bastian Benjamin en Amber Baju uit Deventer spelen voor het eerst publiekelijk met hun modulaire synths. Bastian met zijn  ritmische beats als achtergrond en de soundscapes van Amber maken er een heerlijk dansbare mix van. Helaas had het publiek meer behoefte om zittend te luisteren. Voor Bastian is het een welkome artistieke sidestep voor zijn carrière. Het geeft hem creatieve impulsen om meerdere kanten te kunnen laten zien en te ervaren die hem helpen bij zijn ontwikkeling als muzikant.

Olaf Putker & The Scenic Sound

Als afsluiter van het festival nam Olaf Putker samen met zijn band The Scenic Sound de honneurs waar. Vooral voor het iets jongere publiek de aanleiding om toch lichtelijk uit hun dak te gaan. Olaf Putker heeft een prettig poppy geluid en zijn aan Americana gelieerde nummers zijn aantrekkelijk en fris om te beluisteren. Ook vergeet deze ongepolijste band niet hun jeugdige bravoure te tonen en springt het al musicerend letterlijk van het podium om zich te voegen tussen het dansende publiek.

 

Een prachtig einde aan deze editie Perifest.

PERIFEST 2023 wordt georganiseerd door De Perifeer i.s.m. Kunstenlab