Zacht, maar tegelijkertijd ook hard. Zo klinken de nieuwe nummers van Dripping Trees. De band kiest niet voor de makkelijke weg. Zowel muzikaal als tekstueel. Zo gaat hun nieuwste nummer over artificiële onsterfelijkheid.

De band is voortgevloeid uit de garagerockband Mexican Surf. Toen de zanger stopte, broeden de overgebleven bandleden op iets nieuws, samen met Stef van der Wielen. Dat werd het experimentelere Dripping Trees dat verder bestaande uit  Stijn Luijk (drums & vocals), Stef Leijten (bas) en Koen Ruijs (gitaar & vocals). Koen studeerde tot voor kort aan Artez en woonde lange tijd in Ensched.

De muziek is wel voor het iets meer getrainde oor. “We maken ‘Slowcore’ en dat is wel een niche”, beaamt Stef van der Wielen. Terwijl het eerste album nog best post-punk was, zijn de nummers nu een stuk rauwer, fragieler en puurder. “We blijven ons ontwikkelen, horen nieuwe invloeden en maken daar iets nieuws uit.”

Invloeden

En wat zijn die invloeden dan? Onder andere Soundgarden, Sigur Ros, Ice Age en Nick Cave zijn populair bij de bandleden. “Vooral tekstueel is Nick Cave echt een inspiratie voor mij, Ice Age kijken we dan weer na voor dezanglijnen. Maar het blijft een mix tussen tussen die genres.”

28 april wordt single ‘Stray’ gereleased. “Die gaat over de zoektocht naar een verloren liefde”, vertelt Stef die het nummer heeft geschreven. “Het is een zoektocht naar iets dat niet bestaat en waar je aan onderdoor gaat”.

Het zijn geen simpele liefdesliedjes waar de band voor kiest. “Ik vind het interessanter om over thema’s te schrijven die in me opkomen. Ik hoef ze niet per se mee te hebben gemaakt, ik wil zelf de wereld kunnen inbeelden”

Rauw heeft meer kleuren en smaken dan simpelweg blijheid

Stef van der Wielen

Artificiële onsterfelijkheid

En dan kiest de sferische band vooral voor dystopische geluiden en niet voor zonnige nummers. “Met dat droevige kun je tekstueel meer. Rauw heeft meer kleuren en smaken dan simpelweg blijheid.”

Het nummer ‘Sea of Ants’ gaat over artificiële onsterfelijkheid, geschreven door drummer Stef. “Mensen willen zo lang mogelijk blijven leven. Maar als dat daadwerkelijk gebeurt, wordt het een mierenhoop en worden we met z’n allen slechter.”

Met de release van de twee nieuwe singles hoopt de band weer te kunnen toeren en zo geld te verdienen, zodat ze de studio in kunnen voor hun tweede plaat. Die staat op de planning voor 2024.