Bevrijdingsdag in Nederland staat gelijk aan (gratis) festivals. Ook in Overijssel. Maar waar moet je heen? 3voor12 Overijssel heeft voor jou alvast de line up van zowel Enschede, Zwolle als Deventer bekeken en de parels eruit gezocht.

Deventer

Voor iedereen die indiecredits wil verdienen: Deventer is waar je moet zijn. Op de lineup van In Vredes Naam staan geen ontzettend grote namen, maar voor de fijnproevers is de binnentuin van Burgerweeshuis dé plek om bevrijdingsdag te vieren.

Zo komt de Engelse band Henge en de Belgische Sons naar de Hanzestad. Verder spelen de Rotterdamse band Tramhause hun rauwe rock en de lokale surfrockhelden van de Magnetic Spaceman. Hoogtepunt op de lijst voor 3voor12 Overijssel? Het Amsterdamse collectief rondom Willem Smit genaamd Personal Trainer. Hun debuutalbum overdondert en het wie wil nou niet wild gaan om het nummer The Laser. 

Gelukkig is er ook genoeg lokaal talent te ontdekken op het gratis festival in de Speeltuin. De drie bands van de Burgerbeurs zijn dan ook te bewonderen. Zo kun je de vurige gitaarrifs horen van Wildman, speelt FROM // OCTOBER lofi-indiepop en brengt Droom Dit poetische Nederlandse pop. Oh Whale mag het feestje afsluiten. Verwacht geen simpele popliedjes, maar ingewikkelde shoegazerock. 

Enschede

Vrijheid, blijheid, maar je moet er wel voor betalen in Enschede. Het kost 27 euro en helaas is het feestje al uitvekrocht.

Voor wie al een kaartje heeft, of wie op Ticketswap gaat zoeken, kan grote artiesten verwachten. Op het hoofdpodium staan onder andere Antoon, Frenna en Flemming. Maar oof Natte Visstick en Top 2000-act de Bankzitters zijn op het festival te vinden. Ook is er een speciale House-podium die wordt afgesloten door Keizer Jelle.

Zwolle

Gratis én groot. Daarvoor moet je naar het officiële bevrijdingsfestival van onze provincie in Zwolle. Op het hoofdpodium staan grote namen, zoals de Haagse bands Son Mieux en Di-rect, vrijheidsambassadeurs als Tabitha en Froukje. Verder komt S10, Blanks, Sef en het uiterst dansbare Altin Gün. Ook de Sallandse Rockers van de Bökkers mogen het grote podium op. Maar waar moeten we verder bij zijn?

Podium Abbot

Al vroeg op de middag speelt er dansbare zomerse elektro van Goldkimono. Of zoals producer Tienus Konijnenburg het in zijn biografie op Spotify omschrijft: een vibe. En die vibe wil je meemaken.

En nog iets eerder speelt de van oorsprong Australische Bumble B Boy die je misschien al gezien hebt op Popronde. Verwacht rare punk die ontzettend groovy is.  

Sena Performaners Stage

Kennen we hem niet ergens van? De drummer van de Spaceshifters kan ook goede nummers schrijven. Dat doet hij onder de naam JesperJesper. Voor iedereen die niet vies is van gitaren, americana en folkrock. 

Voor goede rap moet je in Zwolle zijn. Dat bewijzen beroemde stadsgenoten, maar ook Ness en Guan. Toevallig hebben ze zelf ook een nummer vernoemd naar hun stad en die klinkt ontzettend lekker.