Franz Ferdinand, The Prodigy en Goldband. Die namen ken je natuurlijk allang. Maar niet alles wat goed is, komt van ver. Dat bewijst ook maar weer eens de line-up van Dauwpop.
Hier acht grote en minder grote namen die je niet mag missen.

Sticks

Sticks ken je natuurlijk al. De rapper is niet weg te denken uit de Nederlandse muziekindustrie. Hij brak door als onderdeel van de Zwolse rapformatie Opgezwolle, trad op onder de naam Rico en Sticks, maar ook met zijn eigen muziek gooit hij grote ogen. 

Begin dit jaar bracht hij een nieuw album uit: 'Alles Over Hoop'. Op de gelijknamige single zingt Karsu mee. Verder op het album collabs met onder andere Paul de Munnink, Freez en Sevn Alias. Voor het Dauwpopfestival gaf hij begin deze maand nog een exclusief verrassingsoptreden voor honderd man in Eureka, Zwolle. 

Waar: Vrijdag om 17.00 Kink King King-stage

Kom je pas op zaterdag? Niet getreurd! Ook dan kun je de invloeden van Sticks op de Overijsselse muziekscene ontdekken, maar dan moet je er wel vroeg bij zijn. Zaterdag openen namelijk Ness en Guan het festival op de Xite-Partypit. De twee Zwolse rappers krijgen steun van hun illustere idolen Rico en Sticks. 

Zo maakten Rico en Sticks een remix van de track 'Zwolle' van Ness en brengt hij zijn debuutalbum dit jaar nog uit op Fakkelteit Recordings, het label van Sticks. Guan is ook geen onbekende. Hij deed de productie van het album 'Rated R' van Rico. 

Ook Zwartewater mag Dauwpop laten horen wat de Zwolse rapscene inhoudt. De hiphop-formatie bestaat uit rappers Frodeau en Goudi en producer Milan. 

Bökkers

Sallands trots: de Bökkers zijn ook dit jaar weer te vinden op Dauwpop. Moeten we nog uitleggen wie dit zijn? Nadat zanger en bandleider Hendrik Jan Bökkers meedeed aan Beste Zangers in 2021 kennen zelfs mensen voorbij de IJssel de naam en de band. Gegarandeerd feest bij de dialectrockers.

Waar: Zaterdag bij The Barn om 16.15

Jimmy Diamond

Hey, kennen we die man niet ergens van? Zeker wel! Jim Zwinselman is ook gitarist bij Bökkers, maar mag vrijdag alvast Dauwpop warmspelen met zijn eigen band Jimmy Diamond. 

Lange haren, vintage blousjes en oldschool americana met een indie-vibe uit Lemele. De heren van Jimmy Diamond hebben een gloednieuw album, opgenomen in Amerika en uitgebracht bij Excelsior Record genaamd 'You Radiate'. Daarop staan aanstekelijke rocknummers met de nodige steel guitar, vol gitaargeweld en samenzang.

Waar: Toepasserlijke wijze spelen ze op het nieuwe rockpodium Hotel Vegas. Hun videoclip is zelfs nog op genomen in Las Vegas.

Waar: Vrijdag bij Hotel Vegas om 15.15

REFUSE

Een hele eer. Het Nijverdalse technoduo REFUSE mag dit jaar een eigen podium hosten. Beuk! brengt beukende techno en dansende elektronische acts. Niet alleen hielpen ze met de line-up , waar ook de Zwolse Naber op staat evenals het het collectief Nachtkantoor, zelf gaan ze ook twee keer draaien, zowel op vrijdag als zaterdag. Maar eigenlijk is het twee dagen lang dus hun feestje. 

Waar: De Beuk, vrijdag om 21.30 en zaterdag om 18.30

Naber

Het nieuwe podium Beuk! creëert een plek voor liefhebbers van elektronisch muziek op Dauwpop. De perfecte plek voor dj Naber. Zelf omschrijft de Zwollenaar zijn muziek als retro-infused walls of sounds. Hij heeft een voorliefde voor Scandinavische disco, Franse electro en Duitse techno. Dit jaar was Naber nog genomineerd voor de Poppunt Overijssel hoofdprijs en hij speelde vorig jaar ook al op Dauwpop. 

Luistertip: Fever Dreams (remix) 

Waar: Vrijdag bij Beuk! om 18.30

Jarlentji

Er is weinig wat de Enschedese Jarlentji niet kan. De songwriter, zangeres en producer maakt haar eigen aanstekelijke en zwoele R&B-beats. Maar Jarlentji mixt graag met stijlen en zorgt ook voor een vleugje electronic, pop en hiphop. Altijd met persoonlijke en openhartige teksten. Haar eerste EP Schaduw kwam eind vorig jaar uit en ze is dit jaar uitgeroepen tot één van de Ambassadeurs van Poppunt Overijssel.

Waar: Vrijdag om 15.45 bij de Xite Partypit