Het is een gezellig weerzien bij de reünie van Artez in het Enschede. Beroepsmuzikanten van heide en ver zijn gekomen om bij te kletsen, maar ook om hun (oud)klasgenoten te bewonderen. Het niveau ligt hoog deze avond en dat mag ook wel, met zo'n geschoold publiek. Sommige zijn al jaren afgestudeerd (Krystell), sommige mochten ons land vertegenwoordigen op het Songfestival (Jeangu Macrooy), anderen studeren er nog steeds (Silke Veld). Jammer dat naast de reünisten het grote publiek deze showcase nog niet in grote getalen weet te vinden

Katell

Al vroeg in de avond verandert het muziekcafé van Metropool in een Parijse club, als Katell ons
trakteert op de ene na de andere klassieke chanson. Muziek van Jaques Brel tot Stromae, Katell
heeft zich de songs helemaal meester gemaakt en samen met haar heerlijk swingende band van
mede-oudstudenten zorgt ze ervoor dat stilstaan eigenlijk geen optie is.

Krystell

Krystle is één van de bekendere namen op het programma vanavond en mag daarom in de Hertog Jan zaal aantreden. Hoewel deze zaal eigenlijk net een maatje te groot is, maakt ze er een feestje van en worden haar hits Bottles en Golden days luidkeels meegezongen door het aanwezige publiek. Drie kwartier prettige niets-aan-de-hand popmuziek.

Luna Morgenstern

Luna Morgenstern staat er helaas alleen voor in goed gevulde kleine zaal in Enschede. Zonder begeleidingsband brengt ze zowel nummers van haar nieuwste ep als liedjes die ze schreef tijdens deze opleiding. Hoogtepunt is als ze het nummer nobodylovesmelikeyoulovedme aan haar overleden moeder opdraagt. "Het is nog nooit zo stil geweest", vertelt ze na afloop. Haar zuivere stem gaat door merg en been. Maar toch heeft ze indie-bops, zoals 'Little Girl', en 'Dance Dance (Don't Go)' paraat waardoor er toch voorzichtig al gedansd wordt. 

 

Silke Veld

Overal in het pand van Metropool wordt opgetreden, zo ook in de oefenstudio’s die in de kelder zitten. Dat Silke Veld al geen onbekende naam meer is blijkt wel, het is stampvol en bloedheet in de toch vrij ruime oefenruimte. De singer-songwriter speelt in triobezetting een viertal prachtige  Nederlandstalige songs die ze met veel humor aan elkaar praat. Een heerlijk en veel te kort concert.

Oh Whale

Het Metropool Café is goed gevuld voor Oh Whale die we op steeds meer festivals voorbij zien komen. De band geeft alles tegenover hun collega-muzikanten en de zanger verdwijnt dan ook volledig in het publiek. We komen even op adem tijdens de single 'Swim Along', dat kalmpjes begint, maar daarna ontaard in een flinke bende gitaargeweld dat we van de band gewend zijn. Hoogtepunt blijft toch het melodieuze en catchy nummer 'Lifeline'.

 

Jeangu Macrooy

De trots van de opleiding heeft ook ruimte gevonden voor deze bijzondere avond. Jeangu Macrooy is met zijn jazzy en soulvolle muziek een schoolvoorbeeld van een geschoolde stem en geeft ons persoonlijk een gastles vocaal. Tijdens 'High on You' laat hij de zaal driestemmig zingen. Een opdracht die niet voor dovenmansoren is met zoveel muzikanten in de zaal. 

Maartje

Maartje is een rising star, binnen ArtEZ en daarbuiten. Dat dit volledig terecht is bewijst ze door een flitsend optreden in het muziekcafé, waar ze de ene toekomstige hit na de andere speelt. Haar band weet zich prima raad met de aanstekelijke synth-pop met een vleugje K3. En complimenten voor haar achtergrondzangeressen die zowel met hun stem als met hun dansjes de songs van een extra laag voorzien. Houd deze dame in de gaten!

Jimmy Diamond

De kleine zaal loopt langzaam maar zeker vol voor de mannen van Jimmy Diamond. Ze hebben misschien wel het beste haar van de avond. Lange lokken, jaren 70 bloesjes en oldschool americana rock. Daar hoort natuurlijk een steelguitar bij en veel galm. Ze hebben net bij Excelsior Record het album You Radiate uitgebracht. Daar zitten interessante nummers bij, zoals 'So Do I' en het meerstemmige 'In The Dark'. 

Get Jealouse

Het is een thuiswedstrijd voor Get Jealous, ook al wonen de bandleden tegenwoordig in Hamburg. Ook de van oorsprong Duitse bassiste Marike is haar Nederlands nog lang niet verleerd. Het publiek is klaar voor een goede moshpit en de punkrockband geeft precies wat hiervoor nodig is. De karakteristieke Otto weet hoe die een feestje moet geven. Catchy nummers, snerende gitaren en strakke drums. Hoewel de band grote zalen verdient, is deit muziek die het lekkerste klinkt in een gure kelder. En zo voelt het Metropool café op deze avond. 

Ten Times A Million

Afsluiter op het hoofdpodium is Ten Times a Million, voorheen bekend als Mandrake's Monster.  Zanger Martin Duve zweept de boel op en duikt zelfs het publiek in dat langzaam maar zeker de band weet te vinden. Al zijn veel reunisten helaas al weg aan het einde van de avond. Jammer, want ze missen de wijdse en sterke stadionrockband. Het erg aanstekelijke nieuwe nummer 'Love Me When I'm Gone' zorgt voor de eerste danspasjes en de band sluit af met fanfavoriet: 'Clown Face'.