Een zwoele avond is het recept voor weer een prachtig tuinconcert van het Burgerweeshuis in Deventer. Met ditmaal het duo Turbid Milk, Primaat en Will & the People.

De dames van Turbid Milk, met zowel roots in Zwolle als Enschede, mogen de avond openen. Met begeleiding van een enkele gitaar worden de soms kritische teksten aan elkaar geregen. In elk liedje zit wel een leuke kwinkslag naar de realiteit van vandaag de dag.

Helaas vinden veel mensen het nog iets te warm om in de tuin te genieten van hun aanstekelijke teksten. Langzaam maar zeker wordt de tuin gevuld met toehoorders en op het einde van het optreden wordt de hulp nog ingeroepen van de trompettist van Primaat om zo toch af te sluiten met een positief geluid.

Primaat is een gezelschap uit Overijssel dat behoorlijk aan de weg timmert. Een heerlijke festival-act met Nederlandstalige funky jazzy eigentijdse klanken en enorm energiek. Vanaf het eerste moment krijgt de formatie de aanschouwers dichterbij het podium. Fabian, met zijn Monkey metgezel aan zijn riem meedragend, laat vol energie een kritisch geluid horen over wat er speelt op het wereldtoneel tot wat er soms speelt in iemands eigen hoofd. Dit alles met een strakke ritmesectie en de blazers, die fantastisch zijn. Zo kom je al heerlijk in de goede vibe voor wat er nog komen moet.

Wat doet die schoonmaker op het podium? Oh wacht, het blijkt de leadzanger van Will & the People te zijn. Het duurt wel wat lang voordat ook de hoofdact de energie te pakken heeft en het publiek in extase brengt.

Maar geduld is een schone zaak, zal schoonmaker Will denken. De band is dankbaar voor de uitnodiging en nodigt een van de jongste concertgangers uit om op het podium te dansen. Om het feest af te maken, eindigt de band met hun hitsingle 'Lion in the Morning Sun', terwijl de zon al ondergaat. Iedereen kan met een fijn gevoel de zwoele nacht betreden, op weg naar huis.

Want op die zwoele nacht heeft Burgerweeshuis concurrentie van de vele evenementen in Deventer en tegelijkertijd ook nog Pinkpop. Ondanks die heavy hitters is het toch een geslaagde avond.