Overijssel heeft er een nieuw festival bij. De bierbrouwers van Stanislaus Brewskovitch beginnen een heus rockfestival op de Hulsbeek. Het moet een tweedaags grensoverstijgend feest worden waar rock en bier hand in hand gaan.

“Ik heb altijd al de droom gehad om een eigen festival te organiseren”, vertelt Rocco Chin vanuit de Sjikkertuin aan de Stadsgravenstraat. De mede-eigenaar en brouwer van Stanislaus, gevestigd in de voormalige Menistenkerk, blikt terug. Het zijn twee grote passies van hem: rockmuziek en speciaalbier. 

Voor één van die passies gaf hij een baan in de logistiek op. In 2015 opende de eerste speciaalwinkel en organiseert de bierbrouwer het eerste Dutch Beer Craft Festival vanuit het Metropool. De focus ligt op bier, maar er is ook ruimte voor bandjes.

Maar dit is andere koek. Terwijl er op het populaire bierfestival ruim 1200 bezoekers komen, hoopt de organisatie dat Flycatcher het drievoudige trekt. Het gloednieuwe tweedaagse festival op de Hulsbeek draait ditmaal niet om bier, maar juist om de muziek. Een camping is er nog niet. “Maar er zijn natuurlijk wel campings in de buurt van het Hulsbeek”.

De Staat en Royal Republic naar Oldenzaal

De eerste editie heeft al gelijk wat grote namen gestrikt zoals De Staat, die verder dit jaar alleen op Best Kept Secret speelt. Ook de Zweedse rockers van Royal Republic komen naar Twente. Het is geen gekke keuze, Stanislaus heeft zelfs een biertje naar een van hun nummers vernoemd: ‘Full Steam Spacemachine’. 

Er zijn ook namen waar we iets minder goed bekend mee zijn, zoals Donots. “Dat is wel echt een must see. In Münster verkopen ze zo zalen uit met meer dan tienduizend man, je moet ze niet onderschatten”, vertelt Martin Duve. Jeugdsentiment is het, want hij heeft zelf ook Duitse roots. Als zanger van Ten Times a Million speelt hij zelf ook op het festival en neemt hij de nodige ervaring mee als mede-organisator. Bovendien is hij al jaren werkzaam bij Stanislaus.

We mikken ook op het Duitse publiek

Martin Duve

Grensoverstijgend met Duitse bands

Naast Donots zijn er meer Duitse rockbands te vinden op het festival, zoals de Berlijnse band Kerala Dust en Nevee uit Stuttgart. Een bewuste keuze.  “We willen grensoverstijgend zijn”, vertelt Martin. “We mikken ook op het Duitse publiek.” Zo zijn er in de aan Enschede grenzende regio Münsterland ook genoeg rockliefhebbers. En waarom zouden die zich laten belemmeren door de grens?

Om het nieuwe festival onder de aandacht te brengen, heeft de organisatie een contract afgesloten met het Rock’n Pop Museum in Gronau, is Flycatcherreclame op de Duitse radiostations te horen en maakt het reclame in lokale kranten in Duitsland. “De grens bestaat eigenlijk niet”, vindt Rocco. Niks belemmert het op en neer rijden naar de oosterburen.

Plek voor lokale talenten op line-up

Ook wil het festival een podium bieden voor lokale talenten. “Zo hebben we de Artezbands Oh Whale en Hardslag geboekt. Die zie ik over een aantal jaar ook wel op Lowlands of Pinkpop staan”, denkt de bierbrouwer.

Verder staan onder andere My Baby, Danko Jones, Skindred, The Vices, Sons, maar ook Overijsselse namen als Jimmy Diamond en The Damned Few op het affiche. Voor juli worden de laatste tien namen bekendgemaakt. 

Een compleet nieuw festival uit de grond stampen. Het is niet niets. Maar Martin en Rocco maken een rustige indruk. “We hopen de rust van routine te creëren, zonder dat we die routine misschien hebben”, legt Martin uit. Ook Joya Kamps hoort bij het festivalteam.

Ze weten dat we geen pannekoekenbakkers zijn

Rocco Chin

Ervaringen met evenementen heeft de Enschedese bierbrouwerij genoeg. Al zeven jaar lang organiseert Stanislow de Dutch Beer Craft Festival en dit jaar nam het de organisatie van het Stoer Voer over. Rocco knikt: “Ze weten dat we geen pannekoekenbakkers zijn.”

Op het festival is ook voldoende speciaalbier te verkrijgen. Zo komt er er een Sjikkerbeachbar bij het strand. Ook heeft de organisatie verschillende bevriende brouwers uitgenodigd. “Het festival moet hierdoor anders dan andere zijn”.