Op Vrijdagavond 3 september traden drie Overijsselse bands op in het Burgerweeshuis in Deventer. Het was een bijzondere avond want de bands, Vera Bon, Bovenste Knoopje Open en Clazzi, stonden voor het eerst sinds anderhalf jaar weer op het podium en deden naast een eigen optreden ook veel nummers samen. Ook waren alle nummers die ze speelden nieuw en nog niet officieel uitgebracht. Het was een Nederlandstalige topavond.

Een rustig begin

De avond begint rustig, over de helft van de zaal zijn stoelen verspreid neergezet. De toeschouwers wachten vol verwachting af. Het podium staat al vol, twee drumstellen, een cello, een accordeon, een viool, meerdere gitaren, een keyboard en een saxofoon.

Tien mensen komen op, dit zijn de leden van alle drie de bands. Voordat ze de avond aftrappen maakt Sjoerd (de frontman van Bovenste Knoopje Open) nog even contact met het publiek. Hij kijkt moeilijk de zaal in, door de spotlights kan hij niet zien of er wel iemand in de zaal zit (of hij doet net alsof)? ‘Hallo?’ zegt hij. De lichtman doen het licht van de zaal weer even aan. Het publiek reageert lachend, ‘Ja! Er zitten mensen, goed dan kunnen we beginnen’, zegt Sjoerd. De tien artiesten beginnen gezamenlijk. Vera (de frontvrouw van Vera Bon) mag de eerste paar nummers zingen. De andere artiesten beginnen te spelen en zorgen daarnaast voor mooie achtergrondzang. Na een aantal nummers gaan de bandleden van Bovenste Knoopje Open achter de coulissen.

Een mooie stem

Vera zet de avond voort met haar mooie stem. Naast dat ze goed zingt zijn haar teksten ook iets om goed op te letten. Het is Nederlandstalig en klinkt als poëzie. De zang wordt begeleid door de accordeonist, een drummer en een gitarist. Door het zachter spelen tijdens het gezang en harder te spelen wanneer Vera stil is, krijgt de tekst echt de nadruk die het verdient. Naarmate de avond vordert, gaat Vera steeds meer dansen, je kan zien dat ze geniet van de avond. Wanneer Vera bijna klaar is komt Bovenste Knoopje Open weer op. Het eerste nummer van Bovenste Knoopje Open doen ze net als die van Vera Bon weer samen. Nu met Sjoerd als frontman en Vera op de achtergrond. Na dit nummer verlaten Vera en haar band voor even het podium.

Vera Bon start de avond

Een bijzondere band

De drie bands hebben een bijzondere band. Vera Bon was een paar jaar terug het voorprogramma van Bovenste Knoopje Open (maar dat had ook net zo goed andersom konden zijn, vertelt Sjoerd). We vonden elkaar erg cool en toen is dit er uiteindelijk uitgekomen. ‘We hebben elkaar voor het eerst ontmoet op een festival in Drenthe. Wij speelden een vertaling van een nummer van Bob Dylan, toen begon onze ‘verloving’. Dat is vanavond echt wel in een huwelijk verandert’, grapt Sjoerd.

''Dat is vanavond echt wel in een huwelijk verandert’', grapt Sjoerd.

En gelijk hebben ze, naast dat ze apart goed spelen, klinken ze samen ook prachtig. Er is veel chemie tussen de bands, alle muziekinstrumenten passen goed samen en Sjoerd en Vera klinken samen fantastisch. Het is echt knap gedaan, vooral met zoveel mensen.

Vera Bon en Bovenste Knoopje Open

Bovenste Knoopje Open

Bovenste Knoopje Open voert het tempo dat Vera heeft gezet iets op. Sjoerd heeft een duidelijke en mooie stem en zijn songteksten zijn net zo poëtisch als die van Vera. Na het eerste nummer zegt hij tegen het publiek: ‘mijn wekker ging net af, dat is sinds de vakantie elke dag om half 10. Mijn vriendin slikt dan de pil en ik help haar eraan herinneren. Over mannelijkheid gesproken, daar gaat het volgende nummer over, Mannen meer mens heet het’.

Het publiek beweegt mee met de muziek, meerdere mensen kunnen ondertussen niet meer stil zitten. Lichamen gaan heen en weer, er tikken schoenen tegen de vloer.

Bovenste Knoopje Open in het Burgerweeshuis

Voor het eerst weer op het Podium

Sjoerd vertelt dat ze sinds Corona voor het eerst weer op het podium staan. Soms is dat inderdaad wel te zien. In het begin van het optreden raakt een kabel van het accordeon los. Iemand anders was erop gaan staan. Twee keer is een harde plop te horen. En tijdens een solo slaat Sjoerd niet één, maar twee keer zijn gitaar tegen een microfoon aan.

Een avond vol primeurtjes.

Alles wordt in luchtige sfeer weer opgepakt en ze maken er een grapje over tegen het publiek. Die luchtige sfeer kunnen de toeschouwers wel waarderen. Maar de bands hebben de afgelopen 1,5 jaar zeker niet stil gezeten. Alle nummers die ze spelen zijn nieuw en nog niet officieel uitgebracht. Een avond vol primeurtjes dus.

Clazzi

Naast dat de bands samen muziek maken en gezamenlijk optreden is er nog iets moois uit de combinatie gekomen. Namelijk een geheel nieuwe band genaamd Clazzi. Dirk, de accordeonist van Vera Bon en Job Jurre, de cellist van Bovenste Knoopje Open maken nu ook als duo muziek. Het is wel echt andere muziek dan Bovenste Knoopje Open en Vera Bon, maar net zo mooi. Zelf omschrijven ze het als filmmuziek. Helaas spelen ze vanavond maar één nummer. Het publiek luistert aandachtig en na afloop worden de twee muzikanten beloond met een daverend applaus.

Dirk en Job Jurre samen als Clazzi

Een gezamenlijk einde

‘We zijn een podcast gestart en na elke opname heb ik een nummer gemaakt over het gesprek. De eerste aflevering is sinds deze week online en is met cabaretier Hans Sibbel. Het nummer dat bij die podcast hoort heet 'bovengrens,’ zegt Sjoerd. Vera en Sjoerd zingen dit laatste nummer gezamenlijk. Met z’n tienen werd deze avond gestart en zo wordt hij ook afgesloten. Het was een zeer geslaagde avond.

Bovenste Knoopje open en Vera Bon spelen 'Bovengrens'.