De Zwolse act Bovenste Knoopje Open is bezig met een bijzonder, nieuw project. Aan de hand van interviews schrijft de band songs voor hun live-album ‘Liftmuziek’. De interviews, het schrijfproces en een bijbehorend hoorspel komen terug in de gelijknamige podcastserie. ‘Een kleinkunstvoorstelling voor op je oren’, waarvan inmiddels drie afleveringen gereleased zijn.

Hart en hoofd

De pandemie begon en ineens konden de leden van Bovenste Knoopje Open niks meer doen. Optredens tijdens Oerol, het Amsterdams Kleinkunstfestival en de Horizontoer gingen niet meer door. Frontman Sjoerd ging daardoor anders tegen het live performen aan kijken:

“Ik begon me af te vragen wat nou eigenlijk de zin was van het maken van voorstellingen zoals we dat de afgelopen jaren hadden gedaan. Met de nummers die we maken willen we graag een boodschap overbrengen op het publiek, maar soms heb ik het idee dat het enige wat echt bij het publiek blijft hangen na de show de gezelligheid, de performance en het gevoel is. Muziek spreekt namelijk eerder je hart aan dan je hoofd.”

De vriendin van Sjoerd studeerde journalistiek en daar haalde hij inspiratie uit: “Journalistiek spreekt wél heel erg je hoofd aan. Het draait meer om de inhoud dan om het gevoel wat je erbij krijgt. Ik wilde kijken of ik het rationele deel van journalistiek kon combineren met het emotionele deel van kunst.”

Interviews

En dus besloot Sjoerd om zelf ook te gaan interviewen. De simpele voorwaarde die hij stelde bij zijn gasten was: heb ik zin om met diegene te gaan praten? Cabaretiers, psychologen, schrijvers, theatermakers en meer passeerden de revue. De onderwerpen waren uiteenlopend, maar overkoepelend waren intimiteit en vervreemding. Hoe verhouden we ons tot onszelf, de ander en de natuur om ons heen?

Zo sprak Sjoerd voor de eerste aflevering met cabaretier Hans Sibbel over de bovengrens die wij als mensen hebben of eerder het ontbreken daarvan: “In zijn theatervoorstelling grapt Hans over hoe wij als mens doorgeslagen zijn in onze consumptie. De grens tot wanneer meer consumeren ons ook meer geluk en welvaart oplevert is al lang overschreden en de vraag is waar het ophoudt.”
 

Schrijfproces

Na ieder interview maakte de band een playlist met verschillende nummers en stijlen die zij bij het thema vonden passen. Iedereen luisterde deze nummers flink en bedacht muzikale ideetjes die ze meenamen naar de repetitieruimte. Daar werkten ze de schets al jammend verder uit tot een basis waarop Sjoerd teksten kon gaan schrijven. Dat ging niet altijd makkelijk: “Ik heb bij het schrijven van nummers altijd de meeste moeite met de tekst. In het Nederlands kom je nergens mee weg, dus het móet goed. Bij dit project is de inhoud van de tekst nóg belangrijker en ik wilde de boodschap van de geïnterviewde zo goed mogelijk vertolken. Dat maakte het lastig, maar ik ben eruit gekomen.” Wekelijks is er een nieuwe livesessie van Bovenste Knoopje Open te horen totdat het album volledig is.
 

Podcast

Ook wekelijks wordt de podcast uitgebracht. Sjoerd had zelf nog niet veel naar podcasts geluisterd en mede daardoor is de bijzondere vorm van de podcast tot stand gekomen: “Ik wist helemaal niet dat een podcast meestal vooral bestaat uit pratende mensen. Ik wilde gewoon iets maken voor op je oren." Bij gebrek aan kennis verzin je blijkbaar soms de meest originele dingen. In een overkoepelend verhaal hoor je hoe Sjoerd de dag van het interview beleeft en hoe het thema van het interview zijn dag beïnvloedt. Daarnaast hoor je voice-memo’s waarin het schrijfproces te horen is en natuurlijk stukken van het interview. Het vormt een boeiend geheel.

Naast Hans Sibbel zijn de volgende mensen te gast in ‘Liftmuziek’:

  • Jens van Tricht: schrijver van het boek 'Waarom Feminisme Goed Is Voor mannen' en oprichter van Emancipator
  • Osilah: kennis van Sjoerd met een verleden als vluchteling
  • Paul Verhaeghe: schrijver/psycholoog
  • George en Eran: theatermakers/acteurs n.a.v. hun voorstelling 'George & Eran Worden Racisten’
  • Roanne van Voorst: wetenschapper en schrijver van het boek ‘’Ooit Aten We Dieren’’

Plannen

Na de release van de podcastserie en het livealbum gaat Bovenste Knoopje Open op tour met hun kleinkunstvoorstelling die ook ‘Liftmuziek’ heet. Speeldata check je hier.

Na de tour richten ze zich op een nieuw album waarbij ze weer echt de studio in duiken: “Dan is er meer ruimte om met sounds te klooien, waardoor het album meer een studiovibe krijgt.”

Volgen

Volg Bovenste Knoopje Open:
Facebook
Instagram
Spotify
Liftmuziek

Foto's door Jos Tijhuis