Nadat de mannen van Das Sound Kollektiv in januari 2020 hun debuutalbum Canine Canvas hadden gereleased met een uitverkochte show in Hedon viel hun live-tour in het water. Ze waren natuurlijk niet de enigen die toen stil kwamen te staan en van die kans maakten ze gebruik. Samen met 10 verschillende artiesten, variërend van Pearl Jozefzoon tot Rico, namen ze het album ‘+1’ op en vandaag verscheen de eerste single, getiteld ‘Nothing Can Tear Us Apart’. We spraken frontman Kasper Rietkerk over de totstandkoming van het album en de plannen van de band.

Stilzitten of bezig met iets nieuws?

De band, die ontstaan is uit een afstudeerproject op het conservatorium in Zwolle, werkte voor hun debuutalbum samen met o.a Ruben Hein. “We merkten toen dat we veel inspiratie kregen uit de samenwerking met vocalisten. Na de release van dat eerste album vielen we in een gat door corona. In plaats van stil te blijven staan, besloten we meer van zulk soort co-projecten te gaan doen en het geheel samen te smelten tot een nieuw album.

In het najaar van 2020 trok de band zich regelmatig een aantal dagen terug in de bungalow van de vader van de drummer op de Veluwe: “We bouwden het huisje om tot studio/repetitieruimte en werkten daar aan een stuk of dertig schetsen van nummers. Het was fijn om op zo’n plek een aantal dagen achter elkaar in de muziek te kunnen duiken. Er was daardoor veel ruimte om dingen uit te proberen.”

Uit die schetsen maakte de band een selectie van nummers die ze het tofst vonden. Per nummer gingen ze op zoek naar een geschikte vocalist(e) om mee samen te werken: “We hadden een grote lijst gemaakt van allerlei artiesten die wij heel vet vonden en we hebben onszelf hierbij niet ingehouden. Omdat veel artiesten ‘vrij’ waren vanwege corona zijn veel features ontstaan die anders niet waren gelukt vanwege de drukke agenda’s van grote artiesten.”

Zo werkten ze voor één van de nummers samen met Marcus Tenney van de Amerikaanse band Butcher Brown. Alle bandleden waren enorm fan van de nieuwe plaat van Butcher Brown en waren hierdoor erg geïnspireerd. Ze waren erg blij toen ze hoorde dat Marcus enthousiast was om met ze samen te werken

Sound

Zo veel verschillende vocalisten zorgt ook voor een hele diverse sound. De band, die op hun eerste plaat nog voornamelijk klonk als een fusion/jazz-act, zoekt nu uitdaging in combinaties met andere genres: “Bij deze plaat zijn we in het wilde weg gaan schrijven. De muziek hoefde niet binnen één sound te passen. Uiteindelijk is het album daardoor heel divers met als overkoepelend thema de gastvocalisten. Het geheel klinkt geproduceerder dan de vorige plaat en er is meer invloed vanuit hiphop.”
 

Release

De nummers van het album worden allemaal één voor één gereleased over een lange periode. Door de verschillende stijlen voelen de nummers voor de band namelijk meer als singles. Door de samenwerking met veel verschillende grote artiesten kan de band ook in coronatijd hun publiek uitbreiden: “We maken dit album natuurlijk omdat we de samenwerking met andere artiesten heel vet vinden, maar dit is wel een hele mooie bijkomstigheid”.

Live

De band heeft goed nagedacht over hoe ze dit samenwerkingsproject kunnen vertalen naar een liveshow. Kasper: “We willen de vorm van de nummers live veel vrijer laten dan op de plaat. Daarin komt onze jazzinvloed dan weer sterkt naar voren. Bij elk nummer behouden we de ‘hookline’ (het meest herkenbare stuk uit een lied). Die speel ik dan op een vocoder of de drummer speelt de vocalen af met zijn drumpad. De rest van het lied bouwen we daar op een meer geïmproviseerde manier omheen. Daardoor ontstaat er veel vrijheid en spanning in de nummers die je ook terugvoelt bij het publiek.”

Op 29 augustus gaat Das Sound Kollektiv deze manier van performen voor het eerst uittesten in de Tor in Enschede. Vanaf volgende week vertrekt Kasper naar Londen voor zijn master aan the Royal Academy of Music. Daarom zal de band de komende tijd hun liveshows meer klusteren. Check hiervoor: http://www.dassoundkollektiv.com/tour

Hoe komt een Nederlandse band aan een Duitse naam?

Onderling grapten de jongens graag met elkaar door op een ludieke manier Duits met elkaar te praten, geïnspireerd op Meneer Tampert van Jiskefet. Voor het eindexamen van Kasper aan het conservatorium in Zwolle maakte hij een Whatsapp-groep aan die daarom Das Sound Kollektiv noemde. De rest van de band vond dit eigenlijk wel een toffe naam en deze is dus sindsdien blijven plakken. De mannen namen de Duitse herdershond als terugkerend element in hun uitingen op social media en in liveshows. Zo heeft de toetsenist een keer een solo gedaan terwijl hij een hondenmasker droeg.  

Nothing Can Tear Us Apart

De eerste single van het album '+1' van Das Sound Kollektiv heet 'Nothing Can Tear Us Apart' en is gemaakt in samenwerking met Ntjam Rosie. Check 'm hier!