De jonge honden van Boogie Monster zijn er klaar voor: met hun debuutalbum op zak willen ze de festivals en poppodia bestormen. Ze zijn er eigenlijk al een jaar klaar voor, maar een of ander virus gooide roet in het eten. Hun debuutplaat ligt al een hele tijd op de plank en eigenlijk wilden ze wachten tot corona voorbij zou zijn, maar het geduld is op! Daarom is releaseten ze 'Overnight' op 12 maart met een spectaculaire show vanuit Burgerhaven in Deventer. Op de plaat werken ze samen met onder andere DeWolff en The Grand East en ook bij de liveshow waren veel gastmuzikanten aanwezig.

Livestream

Als je de livestream bekijkt snap je waarom de band zo graag live wil gaan spelen. De energie spat van je scherm! Van spectaculaire gitaarsolo’s tot drumbattle’s en dwarsfluiten. De gastmuzikanten volgen elkaar in razend tempo op. ‘Is er ook iemand in de zaal die mondharmonica kan spelen?’ roept Nolle Groen, de zanger van Boogie Monster ‘Nou, wat een toeval! Daar is Arthur van the Grand East!’.

Ook Pablo van der Poel en Robin Piso van DeWolff doen een paar nummers mee. Dat is geen toeval, Boogie Monster heeft een speciale band met DeWolff. De band heeft een aantal keer het voorprogramma van DeWolff gedaan. Pablo zei toen tegen Boogie Monster: ‘Als jullie ooit een plaat willen opnemen, mag dat bij ons in de studio.’ Die kans hebben ze met beide handen aangegrepen.

Wij van 3voor12 Overijssel spraken met vier van de vijf leden van de Deventerse band, Nolle Groen, Henk Hulzebosch, Tom Bloembergen en Beinte Groen.

Hoe was het voor jullie om in een lege hal op te treden?

We speelden in een oude loods in het Havenkwartier van Deventer. Eigenlijk kunnen er 250 mensen in, maar in verband met corona kan dat natuurlijk niet. Maar de locatie ziet er echt vet uit! Een stukje industrieel erfgoed.

Het was heel fijn om de gastmuzikanten erbij te hebben, onder andere Broken Brass, DeWolff, The Grand East, Tricklebolt en Money & the Man. Zij vonden het super vet om weer op een podium te staan, maar ze brachten ons ook naar een hoger level. We hopen dat we het publiek een klein beetje de live-ervaring hebben kunnen geven.

Jullie hebben natuurlijk lang niet kunnen optreden en geven nu een show met allemaal gastmuzikanten. Hoe doe je dat? Moet je dat niet oefenen?

We hebben een repetitie gehad, maar speelden natuurlijk met fantastische muzikanten. We hebben niet voor niks deze muzikanten gevraagd. We hebben een persoonlijke en muzikale click met deze mensen. Een deel van de muzikanten hebben ook bij ons ingevallen toen we geen gitarist hadden. Er doen in totaal negentien muzikanten mee inclusief onszelf. We stonden met maximaal 9 mensen op het podium en dat rouleerde. Met de meeste muzikanten hebben wel al vaker gespeeld en iemand als Pablo van der Poel heeft de plaat opgenomen en is een fantastische muzikant, dus dat gaat organisch.

Foto's Generale Repetitie door Martijn Mur

Hoe was het om de plaat met  DeWolff op te nemen?

Super vet, hun studio zit in Utrecht, in een werfkelder aan de gracht: Electrosaurus Southern Sound Studio. We hadden al hoge verwachtingen, maar het was echt heel vet en organisch. Ook het analoge mixen hebben we samen met Pablo gedaan.

De plaat zelf geeft ook een live-ervaring tijdens het luisteren, hoe hebben jullie dat voor elkaar gekregen?

We hebben ervoor gekozen deze plaat op tape op te nemen, dus niet digitaal. Dus je kan het niet makkelijk oppoetsen of de foutjes eruit halen. We hebben met z’n vijven de basis van de tracks live ingespeeld. En dat in combinatie met de bijzondere studioapparatuur maakt dat het een live-fibe heeft.  

De plaat heeft best lang op de plank gelegen, hoe is het voor jullie om deze plaat na ruim een jaar uit te brengen? 

Nu we de plaat weer helemaal hebben gespeeld voor de livestream zijn we weer helemaal verliefd op de plaat en op elkaar!

De plaat begint met een mondharp, een muziekinstrument dat sinds de Mongoolse keelzang eigenlijk niet meer is gebruikt in de muziek. Hoe is de mondharp op de plaat gekomen?

De plaat begint met een soort gezoem, dit deed ons denken aan de mondharp. We belden met Arthur van The Grand East en hij had er toevallig een in de juiste toonsoort!

We hebben hem naar de studio gehaald. Het lukte hem niet het juiste ritme te spelen, maar hij kon wel heel goed een klankkast maken met zijn mond. Uiteindelijk had hij de harp in zijn mond en speelde ik het ritme op de mondharp met mijn vingers in zijn snor. Ik moest heel erg moeite doen om niet in de lach te schieten, want dat zou de microfoon oppikken. Misschien als je heel goed luistert dat je wat gegniffel hoort aan het begin van de plaat… Dat is de hele bijdrage van The Grand East aan de plaat. Wij denken ook dat het traditie moet worden, elke plaat beginnen met mondharp.

Soulvolle rock and roll noemen jullie de muziek die jullie maken, waar komt de inspiratie vandaan?

We zijn echt begonnen als rock and rollband maar het wordt steeds meer soul, misschien omdat we iets ouder worden. We zijn geïnspireerd door Steely Dan en the Doobie Brothers, maar de laatste tijd zijn we ook gegrepen door Young Gun Silver Fox. Zij hebben ook hun wortels in de jaren 70-muziek, maar ze hebben wel heel goed de vertaling gemaakt naar nu. Dat willen wij ook.

Met deze plaat staan we heel erg in onze roots, maar ik merk ook dat er een andere vibe aan zit te komen. Deze plaat hebben we een jaar op de plank laten liggen, maar we zijn natuurlijk wel door gaan met schrijven.

Hoeveel zin hebben jullie om weer op te gaan treden?

Ja! Het jeukt! We kunnen niet wachten! We hebben nu vijf data staan vanaf eind april. Het is even afwachten of het doorgaat natuurlijk, maar het zijn shows voor 30 man, dus we hebben goede hoop! Met die show gaan we het hele land door, van Zeeland tot Drenthe. Ook als we straks voor twee mensen kunnen spelen gaan we het doen. We willen knallen!

Check 'Overnight' hier op Spotify

Of ga naar http://platomania.nl/boogie-monster om de CD of het vinyl te kopen

Kijk hier de stream van de albumrelease van Boogie Monster terug

Foto's Albumrelease-show door Maaike Ronhaar en Tjeerd Derdink