Begin dit jaar kwam Cloudsurfers met een album. Nu is er een nieuwe single. De garagerockband laat met ‘Yaggerdang’ de nieuwe richting horen die ze opgaan. Het nummer begint rustig maar gaat al snel over in energieke drums en geweldig gitaargeweld, terwijl zanger Thom zijn frustraties beschreeuwt. De met 27 shows, meest geboekte band van Popronde 2021 verrijkt zich ook nog met een nieuw bandlid. Wij spraken met Cloudsurfer-gitarist Pieter Sloot.

‘Yaggerdang’ Wat is dat eigenlijk?
"Het is vernoemd naar de Instagram pagina van Pete Townshend, van The Who. We hadden niet echt een titel voor het nummer. Pete Townshend heeft zo’n signature gitaarmove en die noemt hij Yaggerdang, die slag gebruiken we in dit nummer. Qua tekst gaat het nummer over Thom’s struggles in het nuchtere leven. Als in; van een leven onder invloed naar een meer nuchter leven gaan."

"We hebben het volledig op tape opgenomen in een verlaten poppodium in Den Haag. Dus daar is geen computer aan te pas gekomen. Dat was een heel fijn proces omdat je het er in 1 take op moet zetten. Dat dwingt je tot een hele natuurlijke performance. En zo hou je ook een beetje dat ongepolijste en de energie in de muziek. Dat is fijn."

Die live energie is ook goed te zien op de single cover.
"De foto van de single cover is genomen tijdens Festival Zwemvest in Vera. Concertzaal Vera is echt een walhalla voor garagerockbands. Wij waren de allereerste staande show in Vera toen het allemaal weer kon. Het was voor ons ook weer de eerste échte show met staand publiek. Daarom hebben die foto uitgekozen. Liveoptredens zijn gewoon een groot onderdeel van onze artistieke identiteit."

Jullie laten een nieuw geluid horen met deze single. Hoe kijk je hier zelf tegen aan?
"Het is iets minder surf, iets minder popliedjes. Het beukt wat meer, het is beukende fuzz punk. We willen binnen de garagerock allemaal vette gitaar invloeden erin gooien. Zolang het maar die energie heeft. Dat is het allerbelangrijkste."

Op dit nummer is hij nog niet te horen, maar jullie werken nu met twee drummers. Hoe is jullie tweede drummer, Nanne Hatzman, bij de groep gekomen?
"Begin deze zomer kregen we toch nog wat festival boekingen binnen. Onze andere drummer, Ramses, kon toen niet. Nanne hadden we leren kennen via de band Joey’s Midnight Club, hij is een chille gast en hele energieke drummer. Dus we belden hem en hij zei meteen ‘Ja is goed, ik doe het, zeg maar wanneer.’ En wij hadden zoiets van moet je niet eerst even kijken of je wel kan, maar hij deed het gewoon. Toen hadden we een repetitie gepland met z’n vijven, dus met beide drumkits. Daar kregen we allemaal zoveel energie van! Hij is direct een goede vriend geworden, het voelt al niet meer als een nieuw bandlid. Plus het maakt je band vrij uniek, twee drummers. We hebben al verschillende shows gedaan met z’n vijven. Mensen slaan er erg op aan dat er twee drummers zijn, dat is gewoon leuk!"

Betekend de nieuwe single ook dat er een nieuw album aan komt?
"Niet verbonden aan deze single. We hebben net een line-up verandering gehad, nu hebben we twee drummers. Maar in januari gaan we de studio weer in. Dat gaat waarschijnlijk wel gewoon digitaal. Eén van onze favoriete bands is King Gizzard & The Lizzard Wizard, zij werken veel samen met Michael Badger en hij gaat onze volgende release mixen. Dus dan sturen we de digitale bestanden naar Australië."

Wat vet dat jullie gaan samenwerken met een idool! 
"Ja, dat is fantastisch! Ik heb hier Nonagon Infinity (van King Gizzard) in de kast liggen, en dat is denk ik mijn favoriete album ooit. En Michael Badger, die daar de sound van heeft gemaakt gaat ook met ons werken en dat is gewoon heel vet! Vooral ook omdat we nu met twee drummers werken. Dus we zijn super hyped met hoe dit jaar is verlopen en hoe we komend jaar in gaan."