Knarsetand zou je de meest veelzijdige band van Nederland kunnen noemen. Ze wisselen met gemak allerlei verschillende stijlen af, van reggae tot drum ‘n' bass, van balkan tot punkrock. Wanneer je veel verschillende ingrediënten gebruikt betekent het niet altijd dat je gerecht lekkerder wordt, maar bij Knarsetand smaakt het naar meer!

Het concert
‘Hoe is het bij jullie achterin?’ vraagt frontman Martijn Holtslag aan het begin van de avond. Er kan een kleine ‘heujjj’ van af, de sfeer zit er nog niet helemaal in. Maar al snel wordt de hele kroeg meegenomen in het enthousiasme van de muzikanten; de band neemt je mee in hun muzikale trip, vaak heb je bij de nummers geen idee waar het naar toe gaat. De nummers hebben niet de gebruikelijke lengte, alleen de intro duurt vaak al langer. Het geheel lijkt af en toe totaal te ontsporen, maar de band weet precies waar ze mee bezig is. Het is haast onmogelijk om stil te staan bij deze band - bij de ruigere nummers ontstaan er zelfs moshpits, de hele kroeg staat op zijn kop. Het is onmogelijk om vooraan te staan en niet mee te doen aan het gebeuk. Ook uw recensent van dienst heeft mee gesprongen. Waar deze zeskoppige band speelt is het geheid feest!

Knarsetand speelt vanavond met zes man sterk. Het podium lijkt haast te klein voor de band en hun energie. En dan hebben ze ook nog een aantal gastmuzikanten meegenomen. Een vriend van de band speelt een aantal nummers mee op de beatring. We hebben nog nooit iemand zo enthousiast op zo’n ding zien slaan! Henk Wisselink van de band Money and the Man doet ook nog een aantal nummers mee op gitaar.

Onlangs is de frontman van Knarsetand, Martijn Holtslag nog volop in het nieuws geweest. Zanger Martijn werd in elkaar geslagen na een avondje stappen in Deventer. De woede die hij na dit incident had heeft hij gebruikt voor het schrijven van het nummer ‘Fuckup’. Het nummer is behoorlijk heftig, het is niet iets dat je snel op de radio zou horen. Bij dit nummer hebben ze een spraakmakende videoclip opgenomen. Live komt dit nummer misschien nog wel beter tot zijn recht. Ze  blazen je omver met hun kracht!

Het moment
Bijna iedere band doet het: een sitdown. Het is natuurlijk enorm cliché, maar het werkt wel. ‘We kunnen pas verder spelen wanneer iedereen omlaag gaat!’ roept Martijn. Bijna heel Jack’s Music Bar hangt boven de grond. Het publiek wacht in stilte af wat er komen gaat. Tot drie keer toe zakken we met zijn allen naar de grond. Martijn telt af en iedereen gaat uit zijn dak.

Opening Monkey Cave
Het concert van Knarsetand werd georganiseerd door de Colored Monkeys. Deze groep ‘apen’  wil de wereld meer kleur geven. Ze zijn begonnen in Deventer maar gaan nu ook in Zwolle dingen organiseren. Deze avond is het startsein voor de samenwerking tussen de Monkeys en Jack’s Music Bar. Vanaf nu is er elke donderdagavond MonkeyCave, met eén keer in de maand een jamsessie.