“Jan Terlouw Junior & The Nightclub” is de volledige naam van de band achter componist, toetsenist en zanger Jan Terlouw Junior. Een tijdje terug waren we nog bij de eerste try-out show in het Burgerweeshuiscafé, waar we erg enthousiast van werden. Zo enthousiast, dat toen we te horen kregen dat er dit jaar een debuutalbum met bijbehorend stripboek op de planning staat, we wel erg benieuwd werden naar het verhaal achter deze talentvolle jongeman.

We spreken met Jan af in het schattige paviljoen op het Vogeleiland in Deventer, zijn thuisbasis. Terwijl hij buiten nog even zijn sigaret oprookt begint hij vol enthousiasme te vertellen over de jamsessie die hij daar organiseert. Voordat we klaar zitten voor het interview zijn we compleet ingelicht over de Deventer muziekscene, apenkreten en Benjamin Herman. Aan passie geen gebrek zullen we maar zeggen. Voor de geïnteresseerde lezers onder ons: ja, Jan Terlouw Junior is familie van, sterker nog, kleinzoon van de alom bekende schrijver en politicus met dezelfde naam.

Om maar met de deur in huis te vallen vragen we waar ‘Jan Terlouw Junior & The Nightclub’ voor staat.
“Nou, ik ben natuurlijk ‘Jan Terlouw Junior’ en dit project staat in het teken van een verhaal over ‘The Nightclub’. Een verhaal met meerdere personages en verhaallijnen die samenkomen in deze Nightclub. Met het album, het bijbehorende stripboek en in onze live-show vertellen we dit verhaal. Denk aan ‘the golden twenties’, een rokerige club in de hoogtij-jaren van jazz en de maffia. Het is een plek waar alles gebeurt waar niet over gepraat wordt. Dat is de setting, duister maar classy, wij zijn de huisband van deze nachtclub.”

Zonder al te veel te willen verklappen vertelt Jan ons dat het verhaal begint met drie personages die van het dak van deze nachtclub springen. In de daarop volgende liedjes stelt hij de personages aan ons voor waardoor duidelijk wordt wat hun beweegreden tot deze bloederige zelfdoding is.

Try-out Jan Terlouw Jr

Nadat we ons afvragen waar de inspiratie voor zo’n luguber verhaal vandaan komt vertelt Jan dat veel inspiratie uit zijn eigen leven komt. We kijken geschrokken waarop Jan hard moet lachen. “Nee niet op die manier, de personages in het verhaal zijn gebaseerd op emoties. Emoties die je vaker voelt kunnen een eigen ‘entiteit’ worden en een innerlijk conflict veroorzaken. Ik beschrijf dit in mijn liedjes, voor mij is dat een verwerkingsproces.”

Nadat een aantal emoties als angst, woede, maar ook ‘ego’ in de context van het verhaal worden geplaatst begrijpen we steeds beter wat Jan bedoelt. Er blijkt goed over het concept nagedacht te zijn, waarbij de verhaallijnen elkaar gedurende het album kruisen. De louche nachtclub als setting is erg beeldend en past goed bij de muziek, maar Jan blijkt ook ervaring te hebben. “Ik heb de afgelopen jaren veel in clubs gespeeld en van jongs af aan ging ik al met mijn moeder naar jamsessies. Het nachtleven, wat eigenlijk ook het muzikantenleven is en alles wat daarbij hoort, fascineert me al heel lang.”

 

Met een verhaal en liedjes op zak ging Jan langs bij Productiehuis Oost-Nederland, die zijn talent zagen en samen met het Burgerweeshuis een talentonwikkelingstraject ingingen.

“Het doel van het project is natuurlijk om een vette plaat te maken, maar mijn ontwikkeling krijgt ook veel aandacht. De liedjes moesten nog verder uitgewerkt en gearrangeerd worden en ik wilde graag elektronische elementen in de live show waar ik zelf weinig kaas van had gegeten. Het is echt te gek om de kans te krijgen om mezelf hierin te kunnen ontwikkelen onder professionele begeleiding.”

Nadat de band compleet was betrok Jan begin dit jaar Kytopia, waar Simon Akkerman en Pieter Vonk de productie op zich namen in de ‘EpicRainbowUnicornStudio’.
“Op dit moment worden de meeste nummers nog gemixt, die gedurende de komende maanden als losse singles uitgebracht worden. Samen met de comic, die door Joeri Schouten wordt getekend, stellen we de personages één voor één aan je voor.”

Vol trots laat Jan ons de eerste single horen die samen met bijbehorende comic als eerste voorproefje van de plaat gereleased wordt.

Jan Terlouw Junior & The Nightclub - Mister Nothing

MEET FRANKIE A.K.A. MISTER NOTHING 'Frankie is that kinda guy who can't decide whether he wants fries or rice to go with his oversized hamburger at the local taproom. He works his 'nine to five sad excuse for a job' every day. After work he returns to the emptiness his former ladyfriend left him.

Dit najaar kunnen we het complete album plus comic boek verwachten. Wij van 3voor12 Overijssel zijn in ieder geval al erg benieuwd naar het complete verhaal. In combinatie met de overtuigende try-out show die we eind vorig jaar zagen kunnen we jullie vol overtuiging aanraden om ‘Jan Terlouw Junior & The Nightclub’ in de gaten te houden.

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rond de nieuwe plaat van Jan Terlouw Junior & The Nightclub?
Check www.facebook.com/janterlouwjunior waar elke maand een nieuwe single verschijnt.