Overtuigende try-out door Jan Terlouw Junior

Nieuwe telg van Het Burgerweeshuis en productiehuis Oost-Nederland nu al op hoog niveau

Tekst: Richard Wevers Foto's: Roy Manuhutu ,

Het is zondag half 3 op een zeer gemoedelijke herfstmiddag, het zonnetje schijnt en voor het Burgerweeshuiscafé staan wat mensen bij te kletsen. Het is bijna zover, de allereerste keer dat Jan Terlouw Junior met zijn formatie het podium betreedt. “Jan Terlouw Junior, is dat soms de kleinzoon van…?” Ja, inderdaad en hij is de vijfde Jan in de familielijn. Deze Jan heeft het echter gezocht in de muziek, al blijkt al snel dat de schrijversgenen ook zijn doorgegeven.

Jan Terlouw Junior begint met ‘The Nightclub’ direct met een volle bak geluid. De stijl is het beste te omschrijven als “jazz in een nieuw jasje”. Met grote afwisselingen tussen rustige Chet Baker aanvoelende coupletten tot elektro-swing drops en een virtuose piano solo is de toon gezet. De muzikanten kijken elkaar af en toe nog wat onzeker aan, het is te zien dat dit hun eerste keer samen op het podium is. Maar een daverend applaus na deze eerste track blijkt de muzikanten vertrouwen te geven, the show is on!

‘Things You Like’ is alweer een knaller, de contrabas maakt plaats voor een synthesizer bas en het is moeilijk om stil te blijven staan. De blazers spelen indrukwekkende partijen en het geheel doet denken aan Parov Stelar meets Frank Sinatra, maar dan iets complexer. Met ‘The Boss Man’ lijkt de ware aard van Jan Terlouw Junior naar boven te komen. Jazzy harmonieën en ritmische uitstapjes die heel natuurlijk aanvoelen: je kunt merken dat de muziek tot in de puntjes is uitgewerkt en het is nog verdomde catchy ook. De band heeft hier zeker weten hard op geoefend en dat wordt minstens even hard gewaardeerd door het publiek. Daarna volgt een Caro Emerald-achtige jazzy hiphop track en een nummer dat zo uit een jaren 20 musical zou kunnen komen.

8 van de 12 nummers die worden beloofd voor het debuutalbum zijn vandaag klaar voor het podium en gedurende de set wordt duidelijk dat Jan Terlouw Junior niet de minste muzikanten voor zijn kar heeft gespannen om die te spelen. Zo worden de tweede en derde stemmen onderling afgewisseld tussen de muzikanten, speelt de trompettist ook toetsen en gitaar, heeft de trombonist een ferme operazangeres in zich verscholen en blijft de bassist wisselen tussen contrabas en synthesizer. Jan zingt, speelt toetsen en leidt samen met de drummer de muzikanten door de complexe materie van sterk wisselende dynamiek, maatwisselingen en ritmische modulaties. Het resultaat is een zeer dynamisch geheel dat geen seconde verveelt. Af en toe zijn er wat haperingen en je ziet dat de band nog erg moet focussen om bij te blijven, maar niemand die zich daar druk om maakt bij zo’n eerste try-out.

Twee momenten blijven specifiek bij: de eerste is wanneer Jan op de trap een ballad zingt, begeleid door de trompettist die nu met een akoestische gitaar bij hem komt zitten. In dit intieme moment valt op wat een goede zanger Jan eigenlijk is.
Het tweede moment is helemaal aan het eind, wanneer bij de afsluitende knaller ‘I’ve Been Wrong’ Jan en de trombonist van plek wisselen en een epische keytar solo volgt, hulde!

Jan Terlouw Junior is een talentontwikkelingstraject dat is ontstaan uit een samenwerking tussen Het Burgerweeshuis met ondersteuning van productiehuis Oost-Nederland (ON). Eerdere bands vanuit Het Burgerweeshuis waren Rob Dekay, Paul Sinha en Pyrodox. Vanuit ON kennen we vooral Kyteman, Knarsetand en NNENN. De keuze om Jan aan bovenstaand rijtjes toe te voegen bewijst een goede te zijn geweest. Zijn stem doet denken aan Jamie Cullum, zijn piano spel is virtuozer dan menig conservatorium pianist en hij is “quite the entertainer”. De liedjes die hij heeft geschreven en gearrangeerd zitten uitermate intelligent in elkaar en de teksten duiden op een flinke Engelse woordenschat.

Al met al dus zeker een band om in de gaten te houden richting zijn debuut in 2017 want dit was slechts de try-out – maar wel een overtuigende!