10 en 11 november was het zo ver, het Route 77 festival in Deventer. Dit tweedaagse festival stond in het teken van ouderwetse Amerikaanse muziek, roots, rock ’n roll en country. Op vrijdag speelden Daniel Romano en Steven Lambke in de Grote Synagoge in Deventer. Op de zaterdag speelden er drie bands in het Burgerweeshuis met als headliner The Paladins. De tweede dag waren wij van 3voor12 erbij.
(De naam Route 77 komt van de weg waaraan Deventer ligt. Niet Deventer Overijssel, maar Deventer, Missouri, in de USA.)

Matthew Logan Vasquez
Het festival begon vroeg vergeleken met andere evenementen in het Burgerweeshuis. Dit kon je ook merken aan het bezoekersaantal aan het begin van de avond. Om 19.20 begon de eerste band van de avond, Matthew Logan Vasquez, met spelen. De Texanen waren vereerd om helemaal hier in Nederland op te mogen treden en we werden bedankt voor onze aanwezigheid zo vroeg op de avond.
Het had maar weinig gescheeld of de band had niet op kunnen treden deze avond. In Hamburg is de zanger namelijk geopereerd aan een rottende plek bij zijn knie. ‘Wat er uit kwam leek wel op groene chili’. Hij had een korte broek aan en zijn rechter been zat helemaal in het verband. De band speelt vol enthousiasme voor de kwart gevulde zaal, het publiek wiegt voorzichtig mee op de muziek met een biertje in de hand of de armen over elkaar.

T-99
De zaal druppelt langzaam wat voller wanneer T-99 begint. T-99 is de enige Nederlandse band die op deze Amerikaanse avond speelt. Dit Amsterdamse trio speelt gezellige dansbare rootsrock. De band warmt het publiek goed op voor The Paladins. De eerste danspasjes worden gewaagd.

T-99 is een van de weinige bands met een drummer als leadzanger. (De enige andere zingende drummer die we zo uit het hoofd kunnen noemen is Phil Collins.) De band was zichtbaar enthousiast om te spelen in Burgerweeshuis, en ook noemden ze The Paladins ‘onze helden’.

The Paladins
Dit is de band waar de meeste mensen voor gekomen zijn deze avond. Ze zijn al bezig sinds de jaren 80 en dat is ook wel te zien aan de gemiddelde leeftijd van het publiek. Dit trio maakt een unieke mix van rockabilly, blues, country en soms zelfs wat jazz.

De meeste nummers spelen ze al sinds de jaren 80. Ze vertellen dat ze wel bezig zijn met nieuw werk en ze spelen er een aantal nummers van. Deze nieuwe muziek is wat meer countryachtig en valt iets minder in de smaak bij het publiek. Die willen het bekendere werk horen, meezingen met ‘Keep On Lovin’ me baby’.

De bassist steelt de show door trucjes te doen met zijn contrabas. Hij speelt met het ding achter zijn rug en op allerlei andere manieren. De drummer is de enige van de drie die er geen zin in lijkt te hebben, totdat hij aan de beurt is met zijn solo. Voor het eerst deze avond heeft hij een lach op zijn gezicht, het publiek begint voor hem te juichen.

The Paladins verkochten een paar jaar geleden de kleine zaal van Doornroosje in Nijmegen uit, vanavond is de zaal van het Burgerweeshuis op het hoogtepunt halfvol. Misschien dat dit te maken had met de Popronde die deze avond ook in Deventer te vinden was? Daarover kan je hier meer lezen!