Laatste grote wereldtour Joan Armatrading

Ze zingt, ze speelt, ze deelt, ze ontvangt en geniet

Tekst: Mirjan Bakker ,

Afscheidstour vanwege gezondheidsproblemen? Of is het na ruim 40 jaar tijd om het wat rustiger aan te gaan doen? Op 3 september staat Joan Armatrading op de planken van het Hengelose Metropool.

Na een onderbreking van een aantal maanden vanwege stemproblemen hervat Joan Armatrading haar laatste grote wereldtour. Ze is zeker niet van plan om te stoppen maar wil het wel wat rustiger aan gaan doen. Op 3 september 2015 vindt het uitgestelde concert in Metropool te Hengelo plaats.

Deze tour staat ze voor het eerst in haar ruim 40-jarige carrière zonder band op het podium. Een rasmuzikante die laat zien dat haar blues-rock-jazz repertoire solo allerminst saai is. Ze zingt bevlogen en ze begeleidt zichzelf op akoestisch gitaar, op elektrisch gitaar, op slidegitaar, op piano en met vooraf opgenomen geluidsfragmenten. Ze start met 'All The Way From America', ze brengt haar bekendste hit 'Rosie' ten gehore en nodigt het publiek uit om bij 'Willow' met haar het refrein mee te zingen.

Tussen de liedjes door vertelt ze, aan de hand van een fotoboek, vol trots maar met humor over een aantal hoogtepunten gedurende haar muzikantenbestaan. Anekdotes over beroemde clubs waar ze heeft gespeeld en de legio artiesten waar ze mee heeft samengewerkt waaronder Elton John en Paul McCartney, de nominaties en prijzen en haar ontmoeting met Nelson Mandela.
Dat de laatste nummers van haar overwegend ijzersterke optreden kwalitatief te wensen overlieten schijnt het pulbliek niet te deren. Ze zingt, ze speelt, ze deelt, ze ontvangt en geniet. Ze is er, ze verdient respect en daarmee een daverend applaus.