Diverse Popronde editie in Deventer

Op 20 locaties in de binnenstad van Deventer te gekke live-muziek

Tekst: Martijn Holtslag / Foto's: Jelmer Gremmen en Sharon & Maureen Vreeburg ,

Ook dit jaar komt rondreizend festival Popronde langs de IJsselstad Deventer. Op 20 locaties in de binnenstad is te gekke live-muziek te zien en te luisteren. De bands spelen het dak eraf. Met onder andere DIEDE en Roots Creation.

Van biercafé De Heks tot de kelder van De Hip, tot het Burgerweeshuiscafé en de kroegjes op het grote kerkhof: Deventer is vanavond omgetoverd tot één groot popfestival. De bands zijn erg divers, maar wat opvalt is het niveau van professionaliteit. Elke band neemt zijn optreden serieus en is zich bewust van zijn kansen nieuw publiek te binden. Elke band is weer een avontuur op zich. 3voor12 Overijssel ging op pad en maakte een selectie:

Rita Zipora
In de bovenzaal van Productiehuis Oost Nederland speelt frontvrouw Rita Zipora, ondersteund door een bassist, drummer en toetsenist, haar wonderschone elektronisch geproduceerde, Nederlandstalige liedjes. Helaas is de zangeres alswel poëtische tekstschrijfster moeilijk te verstaan door de strakke beats. Toch word je meegenomen door de echtheid in haar performance en de muzikaliteit van de band. Het lukt deze viermansformatie erg goed om de fragiele kleine liedjes ook live prima over te brengen zonder tempo of hookjes te verliezen. De sounds wisselen op een razend tempo. Elk liedje is een kunstwerk dat op zich zelf staat alswel een perfect onderdeel van een geheel vormt. De warme toverspreuk waarmee Rita Zipora je betovert is er zeker een die we nog vaker gaan horen.

DIEDE
De modieuze verschijning van de zangeres DIEDE en de aankleding van het Burgerweeshuiscafé doen een zoete popact vermoeden. Alhoewel de muzikanten zeker zoete liederen ten gehore brengen valt er ook veel gelaagdheid te herkennen. Met wat balkan meets rock melodieën weet ze ook iets rauwers neer te zetten dan de standaard popmuziek. De radiogevoelige muziek van dit sextet schuurt tegen Katy Perry en Taylor Swift. Gecombineerd met de performance van de zangeres en achtergrondzangeres zetten een gelikte show neer.

Roots Creation
Op het grote podium van Walhalla staat de zeven koppen tellende reggaeformatie al klaar. En wat een tunes brengen ze ten gehore! Het pure muzikantschap van alle individuele muzikanten, gecombineerd met de message in de teksten van frontman Jah Bird, en de super steady grooves maken dit beslist tot één van de beste reggaebands van Nederland. De steadyness van de bassist en de zwoele blazerslicks vallen op. Allemaal eigen materiaal, en kneitersgoed. Natuurlijk is Bob Marley de eerste associatie die je hebt bij reggae, maar deze band overstijgt het wietrokende, dreadlocksdragend, slome hippie-beeld met liederen tegen het systeem, en voor het volk.

Iguana Death Squad
Het kleine café De Heks lijkt nog kleiner met een band opgesteld. De 50 mensen in het publiek die net in de zaal passen zijn er klaar voor. Toch lijkt het net iets te vroeg op de avond voor deze ultravuige garage-rockers. Er staan nog kinderen en moeders in het publiek, terwijl de muziek zich toch echt leent voor een dikke pit. De stem van de zanger scheurt door je trommelvlies. Opvallend is de performance van de muzikanten die allemaal gehypnotiseerd lijken. Ragfijne dikke tunes knallen song voor song het kleine café in. Alhoewel elk liedje een zelfde vuige sound heeft, valt het toch op hoe gevarieerd de liedjes geschreven zijn.

go go kill
In Wahalla is inmiddels het Utrechtse go go kill opgesteld. De muziek van dit viertal laat zich omschrijven als experimentele alternatieve rockmuziek. De zangeres met haar bos wilde haren weet elke noot te raken. De muziek ontdekt alle hoeken van dynamiek, van rustig hypnotiserend tot flink er tegen aan met distortion op tien. Helaas gaan ze soms net iets te ver over dat gave randje voor het jongeren-publiek dat zich in Walhalla heeft verzameld. Dit is zeker een band die we terug gaan zien!

St Tropez
Wie zijn nou toch die bandleden? Dit kwartet kennen we toch ergens van? De Heks staat tot aan buiten de deur vol met publiek dat dolgraag wil weten wie deze band is. Wat gaan ze hard! De speakers knallen het laatste beetje nuchterheid uit het publiek hun keel in en luisteren zullen ze. Schreeuwend en denderend met hun manshoge versterkers speelt St Tropez de zaal tot joelen. Van een couplet gezongen vanaf de bar tot een mini-pit in het kleine café. Hele vette rauwe punkliederen die superstrak gespeeld worden.

Al met al een hele diverse Popronde editie die erg soepel verloopt. Hulde aan de organisatie om Deventer warm te houden met nieuwe bandjes, en hulde aan alle bandjes die zo supervet hebben gespeeld. Tot volgend jaar!