3voor12 Overijssel interviewt De Sluwe Vos

Een gesprek over zijn roots, muziek in de regio en de show van aankomende zaterdag

door: Martijn Holtslag. ,

Wie De Sluwe Vos nog niet kent heeft onder een dikke vette steen gelegen. De dj die house en techno naadloos in elkaar laat overvloeien met zijn rauwe, directe, donkere sound toerde door heel Nederland en vloog meerdere malen de wereld over voor zijn muziek. 3voor12 Overijssel sprak met Robert Vosmeijer over de start van zijn Kontra Tour in Het Burgerweeshuis aankomende zaterdag en het vijfjarig jubileum van 9.23, een underground movement uit Deventer. Een gesprek over zijn roots, muziek in de regio en de show van aankomende zaterdag.

Hij is net terug van Amsterdam Dance Event (ADE) waar de dj zes optredens gaf dit weekend: “Het was wel heftig, maar het was het waard. Iedereen was daar. Af en toe vergeet je even wat het niveau is hier in Nederland. De producties van producers alswel de productie van evenementen is gewoon van zo’n hoog niveau. Dat is in andere landen echt niet zo.

Voorafgaand aan het drukke bestaan van deze alom geroemde dj liggen wortels, wortels die ver terug gaan naar een klein dorpje net buiten Deventer. “Ik woonde in Twello toen. Ik leerde techno kennen via mijn middelbare school en dacht, wauw dit wil ik ook doen, maar in Twello was er helemaal niks. Er kwam toen ook een beetje het besef dat ik misschien de enige was die van die muziek hield in dat dorp. Toen ben ik naar de lokale kroegbaas gegaan en hem voorgesteld of ik niet en avond kon organiseren. Daar gingen ze mee akkoord. Tegelijkertijd hostte ik een radioshow op Radio Voorst, een regionale radiozender, onder de naam Housewerk. Daar nam ik dan elke keer een dj-set voor op en die zonden ze uit. Vlak daarna leerde ik Remy kennen, die ook draait onder de naam Remy Rameur. Hij woonde in Deventer, en hem liet ik toen vaak draaien in het café in Twello.

Het begin: de illegale feestjes
Zodoende werden we een beetje vrienden en vroeg hij of ik op een feest kon draaien in een oude kelder in een studentenhuis. Hij zei “Wordt een leuk feestje, veel mensen, gratis drinken enzo, maar zeg er maar niks over want het is illegaal." Ik dacht, “Huh wat? Illegaal?” Ik had nog nooit zoiets gedaan. Ik vond het toch een beetje spannend, wat kon er fout gaan, straks word ik opgepakt.” Ik loop samen met Remy die wijnkelder in waar het feest gehouden wordt en denk “Whatthefuck is dit allemaal”. We liepen een trappetje af een kelder in waar misschien 50 mensen in konden, maar waar een feest werd gegeven voor ongeveer 150 mensen. De dansvloer stond vol, de trap stond vol, alles was vol. Ik was echt nog een illegale-feest-maagd, maar ik was helemaal verkocht door hoe vet het was. Iedereen ging zó los. Het zweet droop gewoon van het plafond en het ging hard! Ik heb nog nooit zoiets hards gehoord. Dat was gewoon in een oude kelder, toen dacht ik: “Dit is het man. Dit is wat ik wil doen, dit is mijn leven, ik moet dit gewoon doen, maakt me niet uit hoeveel moeite het kost maar dit is het””.

“Daar leerde ik Wietse Sennema kennen, hij organiseerde dat feest onder de noemer 9.23. Die naam komt uit de bijbel, Markus 9 vers 23 'Alles is mogelijk voor hij die gelooft'. Niet het religieuze, maar de essentie van die spreuk, daar staat 9.23 voor. Samen met wat andere jongens zijn we er mee verder gegaan en hebben we veel illegale feesten georganiseerd. Destijds kon dat gewoon allemaal. Op een gegeven moment ontplofte het echter en begon de politie ook op te treden. Het kon ook echt niet meer in die kelders. We hadden een tweede keldercomplex dat altijd volstond met verbouwingszooi, die hebben we toen opgeruimd, maar het was gewoon niet meer te houden. Gewoon teveel mensen. We hebben toen gezocht naar een nieuwe locatie, als eerste onder de A1 brug aan de IJssel. De eerste keer ging heel goed, Om 19:00 kwam de politie langs om polshoogte te nemen, toen overlegde we even, en zeiden we dat het een verjaardag was, er waren toen ook nog niet zoveel mensen. Later om 01:00 uur kwam de politie uit een andere regio langs, toen legden we uit dat hun collega’s al waren geweest. De volgende dag om 8:00 uur s’ochtends kwam de politie nog even langs om te kijken hoe het er aan toe was gegaan en complimenteerden ze ons op het feit dat we het schoner hadden achter gelaten dan het er normaal uit zag. Het ging goed op die locatie, maar toen ontstonden er meer initiatieven om daar feesten gaan geven, die niet altijd even goed gingen, waardoor de politie er een neusje van kreeg.“

Van kelders naar Burgerweeshuis
Bij één van de volgende edities kreeg de politie bovendien gewoon klachten uit de binnenstad Deventer omdat het gewoon te hard ging. Voor de laatste keer hebben we het toen met samenwerking van andere house-techno enthousiastelingen op Koninginnedag onder de Wilhelminabrug georganiseerd. Daar waren toen ook weer zoveel mensen, 600/700 bezoekers, ook illegaal.”

“We kregen daarna van Het Burgerweeshuis de vraag of we het concept 9.23 daar naar toe wilden halen. Er zijn hele vette organisaties, zoals DeventerDubSessions, die grote dj's naar Deventer weten te halen, maar wij hadden meer de insteek dat we met de vibe, de juiste aankleding en de juiste mensen een goede sfeer konden neerzetten. De oude rotten, de true-heads blijven ook gewoon komen. Het is echt een soort familieding, een soort vaste kliek geworden.”

De show van zaterdag
“Morgen doe ik eerst de Kontra show, de aftrap van de live-tour, en tegelijk is het vijfjarig 9.23 jubileum in de grote zaal en de bovenzaal en dat gaat tot laat door. Ik draai samen met Jackcc, Remy Rameur, MvdL en John Mood. Het wordt weer als vanouds gezellig, Ik heb er echt superveel zin in om iedereen weer te zien. In de bovenzaal doen we de 'niets aan de hand show', waar eigenlijk van alles aan de hand is, een masseur, danseressen, daar halen we eigenlijk alles uit de kast hoe we dat vroeger in de kelders ook deden. “

“Elke keer als we een tour starten, dit jaar ook zo met de live-shows langs alle poppodia, lanceren we de eerste editie altijd hier in Deventer. Het is echt een thuis. Het is fijn om omringd te zijn met mensen die je vertrouwt. Dan is de druk ook minder hoog en ligt de focus meer op het plezier. Ik denk elke week nog terug aan Deventer. Ik denk er ook aan om hier weer naartoe terug te verhuizen. Ik voel me hier altijd thuis. Het is in Deventer best wel lastig om te praten over de dingen die je doet, het gaat hier niet over het ding dat je succesvol maakt maar over het ding dat je raakt als mens. Ik ben hier nog gewoon Robert en in elke andere stad ben ik de dj Sluwe Vos. De relaxedheid hier, de mensen, de ruimte, de IJssel, alles is gewoon heel erg chill."

Te zien: De Sluwe Vos Kontra Live + 9.23 5th Anniversary – 22:00 uur @ Burgerweeshuis, Deventer - Uitverkocht.