BFO 2015: "Vrijheid is niet van de overheid, het is je eigen verantwoordelijkheid."

Typhoon speelt fantastische thuiswedstrijd

Door Marike Boonstra. Foto's, Dani`el Van den Berg ,

De tyfoon Glenn de Randamie, zoals hij zichzelf noemt, Typhoon, raast door Nederland. Hij gaat lekker. Je kent hem van de enorme hit, Bumaye (geremixed door Major Lazor), als de huisband van De Wereld Draait Door en zijn nieuwste album Lobi Da Basi hoor je regelmatig op de radio. En op BFO 2015 is het zo ver: de uit 't Harde afkomstige rapper op bekend terrein. En dit is niet de eerste keer op het festival. Typhoon heeft al meerdere malen op het hoofdpodium gestaan. Wij snappen heel goed waarom. Er had geen betere afsluiting voor deze dag kunnen zijn.

Het nummer

Voor dit optreden had hij de saxofonist Benjamin Herman uitgenodigd, bekend van het swingende New Cool Collective. Typhoon benadrukt dat hij het een eer vindt om met zijn titanenband op het Bevrijdingsfestival te staan. "Vrijheid is niet van de overheid, het is je eigen verantwoordelijkheid," glimt hij. Na deze wijze woorden welke wij zo gewend zijn van de rapper, zet hij vervolgens Iedereen Is Van De Wereld van The Scene in. Typhoon heeft Thé Lau mogen ontmoeten in het programma Ali B Op Volle Toeren. Waarin de artiesten met elkaars muziek aan de slag gingen. Het nummer past als geen ander bij deze dag.
 

Het moment

Waar men stiekem op hoopte is ook gebeurd. Rico en Sticks kwamen nog even langs en zo ontstond er een kleine reünie van Opgezwolle met het nummer ‘Hoedenplank’. Het publiek gaat helemaal los en er is een fantastische sfeer. Het alom bekende Bumaye laat het publiek zich al koningen en koninginnen voelen. Ook de nummers van het album Lobi Da Basi vallen goed in de smaak.

Het oordeel

Met het nummer Zandloper en de rauwe stem van Dries Bijlsma is het optreden compleet. Verwacht van Typhoon en zijn titanenband geen kopietjes van het album. De nummers duren heerlijk lang en de band geeft een imposante draai aan de songs, waarbij er optimaal gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheden op een podium. Typhoon en zijn vrienden zingen, springen, swingen en dwingen het publiek om op positieve wijze na te denken over het leven en hoeveel er in je eigen handen ligt. Eén ding is zeker: Typhoon was dé spetterende afsluiter die deze 25e jubileumeditie heeft verdient.