Ilse DeLange met The Common Linnets in Hertme

Tussen twee buien sfeervol concert in openluchttheater

Tekst: Willem Stolk / Foto’s: Anne-Marie Kok ,

Een muzikale avond in Openluchttheater Hertme: Ilse DeLange zet met The Common Linnets een bijzonder optreden neer op 9 mei 2015.

The Common Linnets in de maximum bezetting bestaat uit Ilse DeLange, JB Meijers, Jake Etheridge, Rob Crosby en Matthew Crosby, aangevuld met de bandleden van Ilse. JB Meijers is samen met Ilse de constante factor in The Common Linnets. Het negental betreedt om stipt negen uur het podium van het tot Metropool Open Air omgedoopte Openluchttheater Hertme.
Het is dan net droog en tijdens het reguliere optreden blijft het dat ook.

De setlist bestaat uit een mengeling van oude nummers van Ilse, nummers van de eerste cd van The Common Linnets en ook van de nieuwe cd die midden dit jaar uit komt. Ilse leidt de nummers in en geeft alle credits en ruimte aan de mannen om haar heen. Dat doet ze ook door de leden van haar eigen band solo’s te gunnen.

De oude nummers bestaan voornamelijk uit de nummers die ze met Rob Crosby, zoals ‘When we Don’t Talk', Jake Etheridge en Mathew Crosby schreef. Hierbij vertelt ze verhalen uit het begin van haar carrière. Ook de nummers die ze spelen van de eerste cd van The Common Linnets klinken erg goed, waarbij duidelijk is dat de samenzang en muzikale samenhang poppy is met een country inslag. Met het nummer ‘Calm After The Storm’ en de cd heeft de band een aantal prijzen in de wacht gesleept, onder andere in Duitsland. 

Ilse geeft aan dat de bandleden heel erg van mountainmusic houden en dat de nieuwe cd dan ook duidelijker richting country music gaat. Ze vertelt ook dat ze bij haar solocd’s nooit nummers live speelde voordat de cd uit was. Met deze band spelen ze al minimaal vijf nummers van de nieuwe cd. Jammer genoeg wordt niet altijd de titel genoemd. Hertme heeft zelfs een primeur: de titel lijkt te zijn ‘Hearts On Fire’. Uiteraard spelen ze ook de nieuwe single ‘We Don’t Make The Wind Blow’, die als titelsong van de nieuw serie Wayward Pines van Fox gebruikt gaat worden.

De show in Hertme is erg bijzonder. Waarom? Als er tijdens een nummer een beest op de schouder van JB landt, raakt Ilse van slag. Ze zegt: “Ik hou wel van de natuur, als het maar niet beweegt”. Gedurende het optreden blijft het droog, maar het wordt wel kouder, waarop Ilse roept: “Ik wil wel groepsgym doen, maar dat past niet bij het volgende liedje”. Al met al een prettig, gelijkmatig en uitgebalanceerd optreden, qua muziek en ook qua belichting. De verrassing zat hem vooral in de nieuwe nummers.