Green Vibrations: sfeerverslag van een zonnige editie

Ook voor 3voor12 jaarlijks vaste prik met Hemelvaart

Tekst: Liv Krake / Foto's: Frans de Kerf. ,

Zoals ieder jaar vond ook dit jaar met Hemelvaartsdag het gevarieerde muziekfestival Green Vibrations plaats. Wat ooit begonnen was als een studentenfeest is vandaag de dag uitgegroeid tot één van de leukste lentefestivals van het oosten van het land. Afgelopen donderdag 14 mei stond het Carillonveld van de Universiteit van Twente weer in het teken van het groenste festival van Enschede.

"De beker is weer binnen!". We zijn het festivalterrein nog niet op of we zien mensen enthousiast met "de beker" paraderen. De bierpul die je standaard elk jaar krijgt bij binnenkomst is een soort heilige van het festival geworden. Er was voor aanvang van het festival niet voor niets een fotowedstrijd waarbij je kaartjes kon winnen wanneer je zoveel mogelijk bekers van eerdere edities op een creatieve manier op de foto kon zetten. Het design van de beker, verzorgd door de Beeldgeneratie, ziet er ieder jaar super gelikt uit. Zo ook dit jaar.

Met een gevulde bierpul is het tijd om het zonnige Carillonveld te verkennen. Zoals ieder jaar zijn er verschillende stages op het festival te vinden. Wat opvalt is dat het aanbod van elektronische muziek ieder jaar iets groter lijkt te worden. Waar het festival eerder vooral gericht was op lokale bandjes, is slechts één van de vier podia bestemd voor bands. De Band Stage, powered by Atak, staat op de meest prominente plek van het festival: vlak naast de ingang. Hoewel The Undisputed Heavyweights deze stage openen, zijn wij hier pas aanwezig bij Daniel Cane & The Rebellion om 15:30 uur.

Zonnige beats

Aan het begin van het festival zijn we namelijk te vinden bij de Rave Stage waar Jay Minimal het publiek opwarmt met zijn donkere en lome minimal beats met hier en daar een uptempo uitschieter. Prima muziek om de dag mee te openen: hier en daar zijn er wat dansende mensen, maar de meesten zitten met een biertje in het gras te genieten van de zon. De set van Jay Minimal is terug te luisteren op SoundCloud. Voor de wat vrolijkere muziek moeten we deze middag bij de Chill Out Stage zijn, waar de heren van het Enschedese collectief Disco Maf er een dik feestje van maken tussen verschillende optredens door. Hun aanstekelijke classic disco met fantastische hitjes slaat enorm goed aan. Een keeper voor de vaste line-up van het festival dus. De setting rondom de Chill Out Stage is sowieso heel fijn: overal zitten mensen op grote kussens op de grond, er staan kraampjes met zelfgemaakte producten, je kunt genieten van een goede kop koffie of je neemt een kijkje in Loets Bar: een bar gemaakt van kratjes bier. Grolsch natuurlijk.

Om 15:30 uur is het dan tijd voor Daniel Cane & The Rebellion. We zagen hem eerder deze maand solo en middenin een regenbui tijdens het Bevrijdingsfestival in Zwolle, vandaag staat hij met zijn voltallige band (The Rebellion) op de Band Stage in de zon. Zijn rauwe popliedjes krijgen door de muzikale bandondersteuning net wat meer energie en komen hierdoor goed over op het publiek. Hoewel het nog niet heel druk voor de Band Stage is, blijven toch veel mensen staan om even goed te luisteren naar de fijne tunes én naar nieuw werk van Daniel Cane, dat hij speciaal bewaard heeft voor deze middag. Hij verdient met zijn warme stem en prachtige songs echter nóg veel meer publiek.

Naast muziek is er nog veel meer te doen op Green Vibrations. De organisatie probeert ieder jaar zoveel mogelijk randprogrammering in te vullen op het festival. Zo zijn er weer shows van breakdancevereniging Break Even en kan het publiek genieten van een bijzondere performance van Soulfire Netherlands, een groep acrobaten en jongleurs. Daarnaast kun je je laten knippen of je baard laten trimmen bij de Barber Shop of kun je kijken naar een groep grafittikunstenaars. Kortom: genoeg te doen op Green Vibrations. Wij knallen vanaf de Barber Shop door naar het swingende Roots Rising op de Band Stage.

Met de voetjes van het groenste gras

Roots Rising is de ideale band voor dit tijdstip: het eind van de middag. De mannen en vrouw van deze Overijsselse formatie zorgen voor een heerlijke mix tussen dansbare ska, reggae en balkan. Reggaebands zien we ieder jaar terug op Green Vibrations, maar Roots Rising is wellicht een blijvertje. Ze warmen het publiek al aardig op voor de rest van de avond, want twee uur na Roots Rising is het tijd voor een volgende dansbare band: Roots Creation. Tussendoor spelen de heren van The Kettle, een dromerige stonerband. The Kettle maakt echte luistermuziek: lange luisternummers met lome gitaren. De drie mannen met lange haren doen het goed, maar de aandacht van het publiek verslapt overduidelijk. Misschien een idee om The Kettle de volgende keer niet tussen twee energieke skabands te programmeren?

Roots Creation is namelijk ook echt één groot feestje. Of het nou aan de zon ligt, de vrolijke muziek of toch al een beetje aan de goedkope gevulde bierpullen: de sfeer zit er goed in. Roots Creation is een band waarvoor je naar dit festival komt. Ska en reggae horen bij Green Vibrations, er moet gedanst worden op het groenste gras van Overijssel. Lekker grooven op vrolijke nummers zoals 'Emmanuel' en 'Politicians'. Het duurt niet lang voordat het veld voor de Band Stage zo goed als gevuld is met dansende mensen.

Intussen speelt, inmiddels huisproducer en dj van het festival, PRGRM-D op de Rave Stage een dikke set. Dat horen we namelijk maar al te goed bij de vrolijke ska van Roots Creation. Hoewel de Rave Stage toch gevestigd is in de 'kuil' van het festival, is het soms niet tegen te gaan dat je dikke technobeats hoort door de gespeelde muziek op de Band Stage. Jammer, aangezien het draait om twee totaal verschillende muziekgenres. Daarentegen lokt het ons ook wel om even een kijkje te gaan nemen bij de harde techno en psy van Daniel Maters, de man achter PRGM-D. Een beetje een dubbel gevoel dus.

Jong talent

Het is rennen geblazen, want tegelijkertijd draait ook WRLD op de Bass Stage een aanstekelijke en dansbare set. De jonge producer uit Zevenaar is met zijn zeventien jaar (!) één van de jongste artiesten op het festival. De future bass van David Lawson, de gast achter WRLD, is ontzettend aanstekelijk: het publiek vooraan gaat compleet los! Extra leuk en schattig detail: een familielid, waarschijnlijk vader, van de producer heeft alles met een trotse blik en een grote glimlach opgenomen met een handycam. Óók de keihard dansende mensen. Heerlijk toch?

Inmiddels is het toch wel tijd om even wat eten te scoren. Green Vibrations groeit ieder jaar weer wat betreft het aanbod van etenstentjes. Dit jaar is er van alles te krijgen: van een vette hap tot biologisch verantwoorde frietjes en vegafood! Met een broodje van de Turkse kraam is het tijd voor de afsluiter van de Band Stage: het populaire Mandrake's Monster. De stoere heren van deze Twentse band maken met hun strakke show duidelijk dat ze klaar zijn voor het grotere werk. Raggende gitaren, mannen met lange haren, rauwe vocals en goede tracks zoals 'Going Down Anyway'. Sommige nummers doen hier en daar wat denken aan Queens of the Stone Age en Them Crooked Vultures, wat meer dan een compliment is. Perfecte afsluiter van een geslaagde editie van 2015!

Voor de echte diehards is er uiteraard nog een afterparty te vinden in Poppodium Atak, waar onder andere italoheld David Vunk draait. Helaas zijn de afterparties niet meer zó legendarisch als eerder in de Vestingbar op het terrein van de UT zelf, maar al met al kan de organisatie wederom terugkijken op een goed georganiseerd festival. Thumbs up!