Golden Earring rockt als vanouds

Als Hertme een café was, was het dak ervan af!

Tekst: Bob Stolk / Foto's: Willem Stolk. ,

De grootste en beste rockband van Nederland is overal geweest, nou ja bijna overal dan. Nu kunnen ze Hertme ook aan deze lange lijst toevoegen. In een uitverkocht Metropool Open Air speelt eerst de winnaar van de Golden Earring contest Dann Thomas het publiek warm waarna Golden Earring het afmaakt.

De band Dann Thomas begint zonder intro, wat achteraf prima blijkt te zijn. De band heeft gewonnen bij de Golden Earring contest van poppodium Metropool. Al gelijk bij het begin is het openluchttheater (wat nu Metropool Open Air heet) van Hertme vol en naar mate de tijd verstrijkt komen er meer mensen bij. Mensen genieten van Dann Thomas als opening maar zijn afwachtend voor wat er komen gaat.

De snerpende gitaar wordt afgewisseld door goed pianowerk met een catchy deuntje. Mensen beginnen los te komen en meer te applaudisseren. Na een kort voorstelrondje wenst Dann Thomas iedereen veel plezier bij Golden Earring.

Als Golden Earring om precies 21:31 uur opkomt springt iedereen over eind en begint te klappen. Ze beginnen met drie man: Barry Hay, George Kooymans en Cesar Zuiderwijk. De band begint gelijk met een stevig nummer. Iedereen swingt of zingt gelijk mee. Onder luid gejoel en geklap eindigen ze hun eerste track. De moves van vroeger heeft Barry nog steeds, en hij swingt er dan ook op los tussen het zingen door.

Na enige tijd verschijnt ook basgitarist Rinus Gerritsen op het podium. Later volgt er nog een saxofonist. Bij het derde nummer maken ze er een heus feest van en gaan de remmen er af. "We zijn echt wel overal geweest behalve in Hertme", aldus Barry. Hierna spelen ze een 'Another 45 Miles' waarbij iedereen meezingt.

Bij 'Twilight Zone' zingt iedereen mee en bij het instrumentale gedeelte klapt men vrolijk mee. Er is een gezellige sfeer. Dan is het tijd voor klapper 'Long Blond Animal'. Iedereen joelt door als de voorman rustig praat. Naarmate de avond vordert wordt iedereen losser. Mensen genieten van de muziek en de sfeer is geweldig! Een stamcafé alleen dan met veel meer mensen en in de openlucht. Goed voorbeeld doet goed volgen dus als de Barry begint te klappen begint heel Hertme te klappen.

Als de bassist een stuk speelt onder begeleiding van de drummer wordt het wat rustiger. Naarmate het tempo toeneemt komt ook de menigte weer op gang en geniet van de capriolen die de bassist uithaalt. Na enige tijd komt ook de gitarist op en begint het trio 'Radar Love' in te luiden. Na een stuk gezongen te hebben neemt de zanger even afscheid zodat de bas- en gitarist en drummer de show kunnen stelen hierna gaan zelfs de bas- en gitarist weg zodat de drummer de sterren van de hemel kan spelen.

Met 'Radar Love' sluiten ze hun set ook af. Om nog geen drie minuten later weer op te komen en net zo hard door te rocken. Meestal zijn er bij de encore al veel mensen van het publiek weg, maar in dit geval is het niet zo en is het nog bijna net zo druk al bij binnenkomst.

De band is zijn charmes niet verloren en kan absoluut nog rocken. Mocht je de kans krijgen bij een optreden te zijn aarzel dan niet! Een geweldige avond gegarandeerd.