De heren van de Alliantie snappen het prima

Verfrissend geluid en strakke beats

Door Mandy Bezema ,

Het zijn Zwolse heren, de mannen van De Alliantie. De driekoppige rapgroep (Léon, Athomus en Sjowert) bracht in april vorig jaar hun debuutplaat ‘Voor de Kids’ uit. Vandaag staan ze op het podium Strik Beats, een ietwat modderig tafereel. Strak in het t-shirt, de man-bun fier rechtop het hoofd en de microfoon vastgeklauwd in de handen.

Het nummer

Tijdens track ‘Voor de Kids’ drijft de ietwat sarcastische ondertoon naar boven, evenals hun humor.  Het is eventjes wennen aan de heren hun teksten en ook even zoeken naar hun ritme maar wanneer de beat duidelijk inzet is het toch best een fijn nummer. De koortjes werken, de handjes gaan omhoog en muziektechnisch klopt het als een bus. Klinkt meer dan prima.  Vertwijfeling heerst echter over de titel van plaat en nummer: want echt voor de kids lijkt het dan allemaal toch weer niet, wanneer er ook wordt  gesproken over snikkels die ergens in gestoken worden en comazuipende kinderen. 
 

Het moment

Het werkt toch altijd, de roep om handen die de lucht in vliegen. Mooi is dan ook de blik op de gezichten van frontmannen Léon en Athomus, bij het zien van de bijval. Glunderen. 

Het publiek

Een enkeling kijkt in het begin nog argwanend naar de zwarte wolken die aan komen drijven, de rest richt zich vooral op het podium.  Men zoekt rap, men krijgt rap, tot ieders deugd.  Jammer is het dan ook dat halverwege de set een wolkbreuk plaats lijkt te vinden, waardoor de gehele festivalweide praktisch weg lijkt te spoelen. 
 

Het oordeel

Je houdt er van of je haat het. De Alliantie houdt in ieder geval de eer aan de hip-hop scene van Zwolle, geheel op eigen manier. Verfrissend, eigen geluid en strakke beats.   Prima.