ArtEZ afstudeerconcert: Anne Budé

Pop-rock en singer-songwriter met band Abby

door: Willem Stolk. ,

Zangeres Anne Budé studeert af aan Conservatorium ArtEZ door een optreden met haar band Abby te organiseren in de grote zaal van Metropool. Het enthousiaste publiek hoorde en zag op donderdag 21 mei een set met het merendeel haar eigen nummers.

De band Abby, waar Anne Budé deel van uitmaakt, bestaat verder uit Kevin Krusemark (gitaar), Joshua van de Spreng (basgitaar), Marten Berger (keyboard) en Lars Gomers op drums. Anne schrijft de nummers. Ze vertelt dat ze al anderhalf jaar nummers schrijft om als zangeres van ArtEZ af te studeren. Samen met de band heeft ze die nummers gekozen die ze met z’n allen graag spelen. Soms is de muziek af, soms is er de basis op piano en maken de leden van de band samen het arrangement. Anne schrijft: “Ik vind zingen het mooiste wat er is! Ik heb gestudeerd aan de Popacademie in Enschede (HBO), waar ik me heb gespecialiseerd in zangtechniek. Ik vind het verbijsterend mooi wat er met iedere stem mogelijk is…”.

De grote zaal van Metropool is redelijk gevuld als de band opkomt. Voor haar afstuderen heeft Anne voor wat meer mensen op het podium gezorgd: drie blazers, een organist, een percussionist en drie backingvocals. Verder heeft ze de grote zaal van Metropool afgehuurd en heeft ze gezorgd voor een filmcrew van A Nice Try Production. De voorbereiding voor de show bestond onder andere uit een teaserfilm, te vinden op de Facebookpagina van de band.

Het optreden zelf is een goede afwisseling van up-tempo nummers, ballads en bluesy rocknummers. Er zit veel beweging in, er is contact tussen de bandleden en belangrijker nog: er is veel plezier. Ze halen alles uit de kast: de uitnodiging aan het publiek om naar voren te komen, a capella zang, het publiek betrekken in een nummer, een semi-akooustisch nummer en ga zo maar door. Tussen de nummers door vertelt Anne over het ontstaan en de inhoud ervan. Het belangrijkste nummer wat ze speelt heet ‘I Am An Eagle’, haar lijflied zoals ze zelf zegt. 

En is ze geslaagd? Waarschijnlijk wel. Voor het optreden kreeg ze een acht. De afronding van de studie, de theorie, maakt ze binnenkort af.