Leeways: één band, één sound, één familie

Debuutalbum van Grote Prijs-winnaar verschijnt in oktober

Tekst: Karin Spanjersberg / Foto's: Tineke Klamer. ,

Leeways was deze maand twee keer in Overijssel. In Almelo kon je de Arnhemse band vanaf het HobNob-festival horen op de lokale radio, een week later was het feest in Hengelo tijdens Tropical Night. In Almelo sprak 3voor12 Overijssel met de mannen van Leeways. De Twentse fotograaf die de band voor langere tijd volgt was erbij. Een verhaal over chemie, rollercoasters en wat je zelf van het leven maakt.

Het zijn drukke tijden voor Leeways. De band zit midden in de opnamen voor het debuutalbum en de Lost Again-tour is net van start gegaan: tot aan oktober zo’n 20 optredens, vooral op festivals. Op deze tropische zaterdagmiddag staan de mannen eerst op het Zuid-Limburgse Coninxpop. Daarna worden ze 240 kilometer verderop in Almelo verwacht, waar ze op HobNob spelen bij de mobiele studio van het lokale radiostation AAFM. Voor het aanwezige publiek is de zang nauwelijks te horen – op de radio des te beter – maar het optreden in het gras trekt toch veel belangstelling. Het ziet er ook wel bijzonder uit met die koptelefoons: ‘net een silent disco’ wordt hier en daar opgemerkt.

Compleet
Leeways, dat zijn Siggy, Benjamin, Andrej, Timothy en Amir. Reggae en funk vormen de basis voor de muziek van deze energieke band. Vorig jaar won Leeways de Grote Prijs van Nederland in de categorie bands. Volgens het juryrapport waren ze de meest complete band van de avond. Daar kunnen de mannen zich helemaal in vinden. Siggy: “Als band heb je chemie nodig en die is er bij ons absoluut. Het winnen van de Grote Prijs heeft ons veel exposure gebracht, al hebben we het nooit als doel gezien. Voor ons is de Grote Prijs een bouwsteen om volgende stappen te maken, zoals alles wat we doen.”

“Overal waar we komen krijg je een spin-off-effect”, vult Benjamin aan. “We worden opgemerkt en we komen weer verder.” Met de huidige tour – Lost Again is de titel van de nieuwste single – wil Leeways ook veel aandacht genereren. “Met het oog op 2016, dat begint met Noorderslag”, vertelt Andrej. “Op de Zwarte Cross spelen we straks de eerste grote show. Daar pakken we helemaal uit. Als in oktober het album uit is, volgt er weer een nieuwe tour. We willen graag veel hype om het album heen.” De opnamen vinden plaats bij Martijn Groeneveld in zijn Mailmen Studios. Als winnaar van de Grote Prijs mocht Leeways bij Martijn een nummer opnemen. Siggy: “Het klikte toen zo goed dat we besloten om met hem de hele plaat op te nemen.”

Rollercoaster
De band laat over het album nog niet veel los. “Het blijft nog even een verrassing. Er spelen gastmuzikanten mee en er zijn bijzondere instrumenten te horen,” is wat Siggy kwijt wil. Andrej: “We gaan ons vijfde jaar als band in. Het album is een samenvatting van alles wat de afgelopen jaren met ons is gebeurd. Er staan ook nummers uit onze begintijd op. We hebben in een rollercoaster gezeten, maar daardoor hebben we elkaar goed leren kennen. We hebben de tijd genomen en nu zijn we er klaar voor.”

“We hebben allerlei tegenslagen gehad. Vorige zomer bijvoorbeeld is onze bus leeggeroofd. We waren alles kwijt. In de aanloop naar de finale van de Grote Prijs hebben we veel spullen geleend. Enorm tof dat we zo toch konden spelen, maar het is anders dan met je eigen instrumenten die je door en door kent. Alsof je met een meisje gaat en daarna met haar tweelingzus”, lacht Siggy. “Maar al die tegenslagen hebben ons inderdaad sterker gemaakt. We zijn elkaar op het juiste moment tegengekomen en inmiddels zijn we niet meer kapot te krijgen. Een groeiproces met pieken en dalen, net een huwelijk.” Of familie, zoals Andrej het beschrijft: “Met onze sterke en zwakke punten vullen we elkaar aan. Je vliegt elkaar soms in de haren, maar je kunt ook niet zonder elkaar. Net broertjes.”

Community
"Mijn motto is 'Life is what you make it’”, vertelt Siggy. Een zin die manager Pim op zijn arm heeft laten vereeuwigen. “Het is keihard werken, maar des te groter is dan de kans dat dingen lukken.” Wie zich ook uitstekend in dit motto kan vinden is fotograaf Tineke Klamer. Zij gaat op de Fotovakschool haar laatste jaar Photograpic Design in, waarbij zij als specialisatie een of meerdere zelfgekozen projecten uitvoert. Het was de wens van Tineke om voor langere tijd een band te volgen. Via een oproep op Twitter kwam zij in contact met Leeways. Tineke is zo veel mogelijk waar Leeways is en zij heeft er op deze warme dag dan ook al heel wat kilometers op zitten. “Vanaf het eerste moment voel ik mij thuis bij deze band, het is alsof ik ze al veel langer ken dan het geval is”, vertelt Tineke.

Andrej haakt daarop in: “Ik ken deze jongens al de helft van mijn leven, ben met ze opgegroeid. Leeways is een community. We hebben elkaar gevonden in de liefde voor reggae, dat is wat we vooral delen.” Siggy: “We maken gebruik van de verschillende culturen waaruit we komen. Bij elkaar vormt dat de Leeways-cultuur. Die uit zich ook in onze denkwijze: we worden continu geprikkeld door nieuwe dingen.” De naam Leeways staat voor het ingaan van een eigen weg. Andrej legt uit: “We willen allemaal hetzelfde bereiken: master worden op ons eigen instrument en zo onze droom nastreven met de mensen om wie we het meest geven.” “Eén band, één sound”, vat Benjamin het samen. De rest van de band knikt instemmend.

De tourdata van Leeways vind je op www.leeways.nl

De fotodocumentaire over Leeways is te volgen op www.tinekeklamer.nl onder ‘Stories’