Roos Blufpand neemt haar nieuwe album duurzaam op

Crowdfunding-actie helpt bij zoektocht naar bewust leven en produceren

Tekst: Karin Spanjersberg / Foto's: Andras Fictoor & Gertjan van der Loo. ,

Vorig jaar verscheen het debuutalbum van Roos Blufpand. Op dit moment werkt Roos aan haar tweede plaat. De opnamen zijn net achter de rug. Roos en haar band hadden daarvoor twee weken lang de beschikking over een boerderij in een inspirerende omgeving. Het bijzondere aan het nieuwe album is dat het zo veel mogelijk op duurzame wijze tot stand komt.

“Ik ben nu een dag terug in mijn eigen huis en het voelt als een heel andere wereld”, vertelt Roos Blufpand. “Ik kom echt uit een muziekbubbel.” Vijftien dagen op rij werkten Roos en haar bandleden aan het nieuwe album. Dat deden zij in een boerderij bij Nijmegen. “De boerderij van Mirjam”, vertelt Roos. “Voor haar stichting Roses for Children heb ik een paar keer gespeeld. We mochten zomaar haar huis gebruiken. Ik vroeg nog: realiseer je je wel dat we je woonkamer ombouwen en dat we wel eens dag en nacht bezig kunnen zijn? Maar dat zag Mirjam helemaal zitten. Zij en haar man waren al die tijd ook gewoon thuis.”

Puzzelstukjes
Roos kijkt met een positief gevoel terug op de afgelopen weken. “De woonkamer was onze studio, we zaten veel in de keuken en we kampeerden in de tuin. Tussen de opnamen door namen we af en toe een duik in de rivier. Er was veel ruimte, dus je kon je ook goed afzonderen. Onze producer Jurriaan JJ Sielcken had op deze manier al met andere bands gewerkt en dat was hem goed bevallen. Je bent dag en nacht bij elkaar en alles wat je samen beleeft zijn puzzelstukjes in het geheel, ook de niet-muzikale momenten. Ik kan het iedere band aanraden.”

“Het is ook heel bijzonder om de sfeer van die plek in alle liedjes mee te nemen”, vertelt Roos. “Elke opname geeft het geluid van die ene ruimte weer. In een studio houd je omgevingsgeluiden buiten de deur, hier hoorde je alles. Kwam er een grasmaaier voorbij, dan moesten we even stoppen. We hebben ook een krekel in de woonkamer gehad. In een studio kan tijd een stressfactor zijn. Daar hadden wij geen last van, we konden tot diep in de nacht doorgaan en dat is dan ook regelmatig gebeurd.”

Duurzaamheid
Net als het vorige album komt ook deze plaat deels via crowdfunding tot stand. “We zijn midden in de zomervakantie met onze actie begonnen. Dat was best spannend. We vroegen ons af of mensen het dan wel zouden zien, maar inmiddels kunnen we melden dat het streefbedrag is behaald! Ik vind het zo leuk dat veel mensen het album hebben besteld. Dat voelt heel fijn als je in de studio bezig bent. Het maakt het extra speciaal als je weet dat mensen zitten te wachten op datgene wat jij op dat moment aan het maken bent.”

Het grootste verschil zit in de manier waarop het nieuwe album wordt geproduceerd. Roos wilde dat op een zo duurzaam mogelijke wijze doen. “Duurzaamheid vind ik erg belangrijk. Ik wil daar in mijn leven zo veel mogelijk rekening mee houden. Bij mijn debuutplaat heb ik ervaren dat het maken van een album veel geld kost. Ik heb toen besloten om een volgende keer dat vele geld uit te geven aan mensen en organisaties die duurzaamheid ook heel belangrijk vinden. Tijdens de opnamen hebben we bijvoorbeeld zo veel mogelijk biologisch gegeten. Je weet dan waar je eten vandaan komt en je steunt kleine lokale ondernemers.”

Vanzelfsprekend
“Voor dit album hebben we meer geld nodig dan voor het vorige, omdat duurzame dingen over het algemeen meer geld kosten. Dat geld proberen we zo goed mogelijk uit te geven.” De cd kan helaas nog niet duurzaam geproduceerd worden, vertelt Roos. “Het hoesje wel. In de verzending moeten we ons nog verdiepen. Verder wil ik bij mijn optredens graag fair trade en tweedehands kleding dragen. We proberen zo veel mogelijk te ontdekken: wat kan er al en wat is haalbaar? Zo bleek het een uitdaging om voor die twee weken een elektrische auto te huren, maar het is ons gelukt. In het laatste weekend zijn we daarmee naar Oldenzaal gereden, waar we op Fields of Joy speelden. De organisatie van dit nieuwe festival heeft de ambitie om het zo duurzaam mogelijk te organiseren.”

“Wat ik zou willen is dat het vanzelfsprekend is om duurzaam te leven, om bijvoorbeeld een kip op je bord te hebben die heeft kunnen rondlopen. Ik wil er alleen geen marketing-ding van maken. Het is mijn eigen zoektocht, ik wil mensen niet vertellen wat ze moeten doen.” Roos deelt haar ontdekkingen in haar blog en daar kan iedereen vervolgens mee doen wat hij of zij wil. “Tijdens mijn zoektocht kom ik ervaringen van anderen tegen waarmee ik iets kan. Ik sta open voor tips en mensen mogen bij mij ook best zaken ter discussie stellen, bijvoorbeeld of biologisch wel echt altijd duurzaam is. Wat ik graag wil is kiezen voor zaken waar ik blij van word, niet zozeer voor datgene wat voor de hand ligt. Ik ga daar bewust naar op zoek. Eigenlijk is het net als met mijn muziek. Die ligt ook nog niet overal voor het oprapen, maar toch weten mensen mij te vinden.”

Crowdfunding
Het streefbedrag mag dan wel behaald zijn, tot en met 6 september kan er nog gedoneerd worden. “Alles wat we meer ophalen stoppen we in onze volgende videoclip, die we dan ook zo duurzaam mogelijk willen produceren”, laat Roos weten.

De crowdfunding-actie van Roos vind je op www.voordekunst.nl/projecten/3509-roos-blufpand-droomt-van-duurzaam-album

De laatste vlog

Goedemorgen :) Hier is ie dan, de allerlaatste vlog van onze album opnames! Deze keer gemaakt vanaf mijn eigen huisje... Het is best gek dat het opnemen voorbij is, maar het was echt genieten... Fijne dag! xx Roos

Posted by Roos Blufpand on Dienstag, 25. August 2015